Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårdhunden tros ha kommit till Gävle

/
  • Mårdhund. Misstänkta spår efter den fruktade mårdhunden har hittats på en ö i Yttre färden.

Den fruktade mårdhunden kan ha kommit till Gävle. Misstänkta spår har hittats på en ö i Yttre fjärden.

Jägare försöker nu med hjälp av fällor och kamera fånga in djuret.

– Vi är extra vaksamma eftersom det är en art som kan ställa till problem om den etablerar sig, säger Carl-Johan Lindström på länsstyrelsen.

Annons

Mårdhunden är en snygg liten krabat med tjock fin päls. Men i Sverige är det här asiatiska hunddjuret inte välkommet.

Eftersom det är en art som inte är inhemsk anses den kunna orsaka stor skada på djurlivet. Det gäller framför allt fåglar och groddjur i våtmarker. Fåglar som varit vana vid att kunna söka skydd på öar ligger risigt till då mårdhunden är bra på att simma och lätt kan ta sig ut.

Konstiga spår

Det är också på en ö, Skräddarhällen i närheten av Limön, som jägare i november hittade konstiga spår i sandbankarna. Bilder skickades till experter och de har sagt att det kanske kan vara en mårdhund.

– Vi vet i alla fall att det inte är grävling. Det vi inte har kunnat utesluta än är utter. Den har i och för sig fem trampdynor och mårdhunden bara fyra men ibland syns inte den femte, säger Kalle Johansson jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.

Funnits i Norrland

Mårdhundar har hittills bara funnits i Norr- och Västerbotten där de har svårt att föröka sig eftersom det egentligen är lite för kallt för dem. I Gävletrakten skulle de däremot trivas betydligt bättre och kunna föröka sig ganska snabbt.

– Ett problem med arten är att den kan skapa täta bestånd med många individer på en förhållandevis liten yta, vilket gör att de tar många bytesdjur i området, säger Carl-Johan Lindström som är jakthandläggare på länsstyrelsen.

Jakttillstånd utfärdat

Myndigheterna vill därför ta det säkra före det osäkra och länsstyrelsen har gett tillstånd för jakt på statens kobbar och skär i länet.

Jägare har varit ute och letat med hundar och satt upp fällor och en rörelsestyrd kamera.

– Eftersom vi inte kan utesluta at det är en mårdhund vill vi vara på tårna för att hinna ta den innan den hunnit etablera sig, säger Kalle Johansson.

Eftersom mårdhunden redan kan ha gått i vinteride kommer sökandet att pågå till våren.

Mer läsning

Annons