Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta har 600 dockor

/
  • Museum med  dockor. Margareta von Wachenfeldt-Wimark har just öppnat sitt lilla dockmuseum i Bergby. Hon har drygt 600 dockor efter  20 års samlande.Foto: Ulrica Källström
  • Minidockor. Från den allra största dockan finns också de riktigt pyttesmå.

Hundratals dockor låg länge nedpackade hos Margareta von Wachenfeldt-Wimark. Så bestämde hon sig – dockorna skulle visas upp, och nyligen öppnade hon sitt lilla dockmuseum på Hertevägen i Bergby.

Annons

Dockorna kom in i Margaretas liv när hon som treåring blev skild från sin mamma under en tid. Som tröst fick hon en docka.

– Jag glömmer aldrig den dockan; tyvärr försvann den när jag var med mamma i tvättstugan, och jag såg den aldrig mer. Efter många års sökande har jag nu hittat en likadan docka, det är bara färgen på skorna som skiljer, säger Margareta lyckligt.

Började av en slump

Docksamlandet började för 20 år sedan, först mest av en slump, sedan alltmer fokuserat. Blocket, auktioner, loppisar; Margaretas dockor har hittats lite här och där. I dag har hon drygt 600 stycken.

Hon berättar om en unik samling dockor och handsydda kläder från slutet av 1800- och början av 1900-talet som hon fått tag på.

Handsytt

Klänningar, hattar, korsetter, allt sytt för hand med pyttesmå stygn, och allt i bästa skick. Till och med spetsprydda lakan till de små sängarna.

– Det här visar en dåtida liten flickas lek och drömmar. Hon som tillverkade allt hette Sylvia Hertén och föddes 1890.

Att bara titta på museets alla dockor är förstås en upplevelse i sig, men besöket berikas när Margareta berättar om vars och ens historia och ursprung.

Ännu har inte Barbiedockorna packats upp ur sina kartonger. För att få plats med dem måste museet nog bli större, menar Margareta med ett leende.

Mer läsning

Annons