Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Pliakas gick emellan vid kvinnomisshandel – många gick förbi

/

Några timmar efter att Maria Pliakas hållit en debatt om våld mot kvinnor på Gävle bibliotek blev hon vittne till en kvinnomisshandel på Söder.
– Folk gick förbi fast jag skrek att någon måste ringa polisen, säger hon.

Annons

Hon hade gått ut från restaurangen på Söder där hon, hennes pojkvän och bror fortsatt diskussionen efter debatten när hon såg ett ungt par bråka på andra sidan vägen. Det kändes inte bra, så hon stod kvar en stund.

– Killen gick fram och tillbaka och så slog han henne i ansiktet, först med öppen hand och sen med knytnäven, säger Maria Pliakas.

Hon sprang över vägen och ställde sig mellan dem. Bakom ryggen hulkade tjejen och framför henne blev killen hotfull. Maria Pliakas backade inte utan sa att han inte fick slå sin flickvän oavsett vad hon gjort.

– Då sa han att han skulle slänga in mig i ett skyltfönster. Jag höjde handen och då sa han "slå då". Då sa jag att det är skillnaden mellan honom och mig, jag slår inte, säger hon.

Under tiden hann flera personer passera och Maria Pliakas ropade med jämna mellanrum att någon måste ringa polisen. När en kille och en tjej också försökte gå emellan blev den killen enligt Maria Pliakas också slagen.

Varför tror du att folk bara går förbi?

– Det är hemskt att våldet har blivit så normaliserat. Samhället har blivit mer individualiserat och då har civilkuraget minskat, säger Maria Pliakas, ordförande i Amnesty internationals Gävlegrupp.

Debatt: Det är alltid kvinnodag

Hon ledde debatten om mäns våld och sexuella övergrepp på lördag eftermiddag. Runt 25 personer såg paneldebatten med advokat Gunilla von Wachenfeldt, Johnny Jakobsson från krismottagningen för män i Gävle, Lotta Holmgren från kvinnojouren Blåklockan och Monika Quadt från socialtjänsten i Gävle.

– Det som fastnade starkast hos mig var att var tredje kvinna utsätts för våld, säger Maria Pliakas.

Läs också: Man misshandlade sin flickvän

Att det är så vanligt bidrar nog till normaliseringen, tror hon. Hon upplever att det blivit värre och tror att det kan ha med hur lätt det är att fota, filma och sprida övergrepp på sociala medier, hur lätt det är att få se grovt sexuellt våld på internet och på hur alkohol och sex porträtteras i tv-program som Paradise hotel och Big brother.

– Polisen som pratade med tjejen på Söder sa att det var akoholen som gjorde att pojkvännen slagit henne. Men han ställde inte de rätta frågorna: om det hänt förr, om hon hade någon hon kunde åka till för att vara trygg och om hon visste var hon skulle vända sig för att få hjälp, säger Maria Pliakas.

Tjejen sa enligt Maria Pliakas till polisen att det var hennes fel att hon blivit slagen.

– Jag kramade om henne och sa att det inte är det, oavsett vad man gjort är det aldrig okej att någon slår dig, säger Maria Pliakas som talar utifrån Amnestys pågående kampanj "Min kropp mina rättigheter" på en manifestation på torget i Gävle på internationella kvinnodagen 8 mars.

Läs mer: De ordnar dansant manifestation på kvinnodagen i Gävle

Mer läsning

Annons