Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariana vet allt om hästarna i Gävleborg

/
  • EN HÄSTTREND? Ett kompetenscentrum för hästar. Det är projektledaren Mariana Femlings mål. Hon märkte redan i början av 2000-talet att hästar ökar som sällskapsdjur i Gävleborg.
  • EN HÄSTTREND? Ett kompetenscentrum för hästar. Det är projektledaren Mariana Femlings mål. Hon märkte redan i början av 2000-talet att hästar ökar som sällskapsdjur i Gävleborg.

Hästkurvan pekar uppåt. Sedan 1970-talet har hästarna ökat åttafaldigt i Gävle. Det blir allt populärare att ha hästen hemma.

– Det är en grön våg. En längtan till naturen. Hästar är sociala och vänliga djur och får människor att koppla av, säger projektledare Mariana Femling. som är projektledare för Hästlyftet.

Annons

Projektledare Mariana Femling vid länsstyrelsen har märkt en trend under flera år. Hästar blir allt populärare i Gävleborg. Många köper hästar för ridsport, att tävla med. Men allt fler vill ha hästen som sällskapsdjur, betande hemma på gården.

– Vad beror det här på? Vad betyder det för samhället? Gävleborg var först ut på banan och ställa frågor kring det här, säger hon.

Hon har genomfört flera enkäter bland 1 600 hästägare och lantbrukare i Gävleborg. De har fått svara på en rad frågor om utfodring, gödsel och varför man skaffat häst? Svaret är genomgående.

– Den sociala samvaron med hästar och för att må bra är viktigast. Att tävla kom sist ner på listan, säger Mariana Femling.

På frågan varför hästar är så populära finns många svar.

– Det är inte så konstigt att så många har hästar som sällskapsdjur här i Gävle. Hästar är sociala och vänliga djur som trivs i flock. De tar hand om svaga individer och är bra om du är funktionshindrad, stressad eller utbränd säger hon.

Hon har utgående från svaren skrivit en rad dokument till exempel "hästen i Gävleborg" och "Hästkraft - hästens lokala betydelse och utvecklingskraft i Gävle". Gävle är en av de få kommuner som gjort en riktig kartläggning.

– Lågkonjunkturen verkar inte påverka Gävleborna. Här är hästmarknaden i rörelse, säger hon.

Mariana är projektledare för Hästlyftet - kompetenscentrum Gävleborg. Hästlyftet ska samordna frågor kring hästar. Allt från frågor som berör den enskilda hästägaren till hästen i samhällsplaneringen.

– Folk som skaffar häst är vetgiriga och vill veta då ska de kunna höra av sig till oss.

Men finansieringen är ett problem som inte är löst ännu. Ingen instans skjuter till pengar.

– Det är oerhört svårt få medel till en långsiktig verksamhet. En vision är att vi ska ha välmående hästar i ett attraktivt län, säger hon.

 

Mer läsning

Annons