Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariannes p-plats används som snötipp

/
  • VAR SKA MARIANNE PARKERA BILEN? Marianne Svensson har haft handikapptillstånd sedan 70-talet men hon har svårt att hitta parkeringar på vintern då de ofta används som avstjälpningsplatser vid snöröjningen. ”Är det verkligen tillåtet att skotta upp snön på handikapplatser”, undrar hon.

Marianne Svensson är inte nöjd med snöröjningen i Gävle. Vid flera tillfällen har hon inte kunnat parkera sin bil på grund av att handikapplatserna används som avstjälpningsplatser för snö.
– Nu har jag fått nog. Jag blir så förbaskad.

Annons

I går skulle Marianne Svensson göra ett ärende på stan och skulle parkera sin bil på Norra Slottsgatan i Gävle. Men det gick inte för handikapparkeringen ligger gömd under en stor snöhög.

– Så här ser det ut på flera ställen i stan. Det är inte kul att stå med bilen utanför men hittills har jag i alla fall inte fått någon p-bot, säger Marianne Svensson, som haft sitt handikapptillstånd sedan 70-talet.

Problemet är också att snön packas ihop och det tar lång tid innan den smälter bort.

– Jag hoppas att kommunen slutar med det här. Är det verkligen tillåtet att lägga upp snön på handikapp-platser?

Enligt Karl-Erik Wigholm, ordförande i De handikappades riksförbund Gävleborg, är det vanligt förekommande på flera håll i Sverige.

– Det är en ful ovana som kommunerna har, att använda handikapplatserna till avstjälpningsplatser. I Ljusdal har vi haft frågan uppe i kommunens handikappråd.

Snöröjningen i Gävle sköts dels av den kommunala enheten Markbyggarna, dels av inhyrda snöröjare.

– Vi tjatar på dem gång på gång men ändå händer det ibland att snön tippas på handikapplatser, säger Leif Liljeberg, gatuingenjör på tekniska kontoret i Gävle.

I bland kan det vara svårt att hitta lämpliga platser för att lägga snön och då kan handikapparkeringar fungera som tillfälliga lösningar, förklarar han.

– Men normalt får det inte gå till på det sättet. Det får absolut inte bli någon långsiktig lösning. Förhoppningsvis är högen på Norra Slottsgatan redan bortkörd.

Mer läsning

Annons