Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marinan ska visa upp en ny sida av Norrsundet

/
  • Kanonplats. Den gamla varvsplatsen i Norrsundet genomgår en förvandling just nu; från soptipp till marina. Ruben Lindström och Håkan Jacobsson ger järnet.
  • Det gamla varvet.

Håkan Jacobsson och Ruben Lindström skapar en ny sida av Norrsundet. Platsen där det gamla varvet tidigare låg, genomgår nu en förvandling. Norrsundets Marina är på gång.

Sedan i maj har Ruben Lindström och Håkan Jacobsson lagt all sin lediga tid på den igenvuxna strandlinjen i havsviken där det tidigare fanns ett varv.

Annons

– Här drogs pråmarna och bogserbåtarna upp, säger Håkan och visar platsen som de nu håller på och röjer upp kring. Här byggdes också sågverkets pråmar.

Båda hade länge sneglat på området som mer och mer liknade en soptipp. Här har avfall lämnats; bildäck, batterier och allsköns bråte.

Efter kontakt med Bergvik Skog, så skrevs ett kontrakt på fem år, och nu är det full fart på den gamla varvsplatsen utåt Karlslund igen.

På andra sidan viken syns fabriken, kajen, stuveriet och sågen. Strax intill finns platsen där Nedjan lade till innan hon begav sig ut på sin allra sista resa. Två gamla skjul minner om varvstiden.

– Bättre läge kan man inte tänka sig, menar Håkan Jacobsson.

Under sommaren har nio husvagnar funnits här som bostäder till de entreprenörer som bygger den nya pelletsfabriken.

– Det är ju jättebra att de har kunnat stå här, men samtidigt har husvagnsparkeringen sinkat oss i arbetet med bryggorna, menar Ruben Lindström.

Ruben, som är en av många arbetslösa fabriksarbetare, får sin sista lön nu i september, sedan vet han inte hur det blir. Håkan jobbar åt Pålgård på sågverket.

Målet är att i första hand att få marken återställd genom att frakta iväg allt skrot, röja sly och bygga stenkistor och bryggor, och få ordning på båtplatser för framtida uthyrning.

I dagsläget är det stor efterfrågan på båtplatser med uppställningsyta i Norrsundet. Småbåtshamnen är i det närmaste full, och många har redan hört av sig till Ruben och Håkan för en plats vid deras bryggor.

Norrsundets Marina ska bli en fin sida av Norrsundet, ett representativt ställe att komma till som båtägare eller turist, menar Håkan och Ruben.

Mer läsning

Annons