Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marinfestivalen blev en förlustaffär

/

Gävle marinfestival kostade en halv miljon mer än beräknat. Det beror på att arrangörerna räknat med fler sponsorer.

– Förskräckligt. Vi tror att underskottet är ännu större, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Gävle marinfestival, som arrangerades i mitten av augusti, blev en förlustaffär. Arrangörerna hade budgeterat för 1,9 miljoner, men efter räkenskaperna visade det sig att den verkliga kostnaden blev närmare 2,5 miljoner. Ett minusresultat på 550.000 kronor.

I tisdags redovisades siffrorna för kommunstyrelsen.

– Vi är negativa och har hela tiden tyckt att det inte är kommunens sak att arrangera en festival, det borde göras i samverkan med privata företag. Dessutom tror vi inte att alla siffror är redovisade och vill se vad det kostade med alla anställda, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Oppositionen hänvisar bland annat till att projektledaren Örjan Ohlströms lön ännu inte är redovisad.

Kommunstyrelsens vice ordförande Per Johansson säger att orsaken till underskottet är mindre pengar från företag och sponsorer.

– Det är där som vi har bommat. Vi ville ha aktivare intressenter. Jag tycker inte att man ska hänga upp sig på Örjan Ohlströms anställning, säger han.

Hur fortsättningen för marinfestivalen ser ut är oklar. I alla fall blir det inte på samma plats, eftersom bygget av etapp två på Gävle strand snart ska påbörjas.

– Nu vet vi vad det kostar. Det man kan tänka sig är att arrangera festival vartannat år. Men man ska komma ihåg att marinfestivalen ger intäkter till kommunen när besökare shoppar och äter mat, säger informationschef Anna Östman.

Mer läsning

Annons