Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marita fann sin Wilma i jaktfälla

/
 • 100 meter in i skogen. Fällan är byggd som en låg bur med luckor på sidorna och en bit ifrån den finns en skylt         med namn och nummer till jägaren. Övervakningen är elektronisk.
 • VILL FÖRBJUDA FÄLLORNA. Katten Wilma klarade sig utan skador, men Marita Lindqvist tycker att fällorna ska förbjudas.
 • BETE. Det är förbjudet att åtla med kött från tamdjur. När Arbetarbladet tittade på fällan var den åtlad med delar av ett vildsvinshuvud och fågelfjädrar.
 • DUVHÖKEN SKADADES. Katten klarade sig, men det gick sämre för duvhöken som fastnat med ena foten utanför då fällan slagit igen. På förra årets riksmöte i Naturskyddsföreningen, som har 183 000 medlemmar, beslutades att föreningen ska arbeta för att jakt med fällor ska förbjudas.

När katten Wilma hade varit borta två dygn gick Marita Lindqvist, utanför Forsbacka, ut för att leta. Hon hittade Wilma instängd i en fälla som används för jakt.
– Jag tycker att fällorna ska bort. Det är en fruktansvärd jaktform, säger hon och får stöd av Naturskyddsföreningen.

Annons

Katten Wilma var uppjagad men klarade sig utan skador. Sämre gick det för duvhöken som nyligen fastnade i samma fälla.

– Den satt fast med ena foten utanför och då var fällan igenslagen. Vi lättade på fällan så att den kunde dra in foten, men vi tordes inte ta ut den ifall den var skadad, säger Marita Lindqvist.

I stället kontaktade hon och hennes man ägaren till fällan som fick komma dit och ta ut den skadade fågeln. Enligt Marita Lindqvist sköt jägaren den skadade fågeln.

Fällan är byggd ungefär som en låg bur med luckor på sidorna och en bit ifrån fällan finns en skylt med namn och nummer till jägaren. Övervakningen är elektronisk.

Marita Lindqvist vet inte hur länge hennes katt var instängd i fällan. Hon misstänker att den elektroniska övervakningen inte har fungerat och tycker att jakt med fälla borde förbjudas.

– Det är en fruktansvärd situation för ett djur som sitter där kanske ett dygn innan det släpps eller om det inte släpps ut.

Hon får stöd av Naturskyddsföreningen, som har 183 000 medlemmar. På förra årets riksmöte beslutade föreningen att arbeta för att jakt med fällor ska förbjudas. Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, anser sig ha bevis för att djur blir stressade i fällorna.

Han hänvisar till Statens Veterinärmedicinska Anstalt som har hittat träflisor i magen på lodjur som fångats i fällor.

– De river med klorna och biter sig ut fast de inte är gnagare, de är köttätare. De kan vara instängda i upp till 24 timmar och det är djurplågeri, säger Per-Olof Erickson.

Han vänder sig även mot att andra djur än de som fällan är avsedd för fångas in.

Arbetarbladet har kontaktat ägaren till fällan. Han hänvisar till att länsstyrelsen har kontrollerat den utan att finna något fel, och han vill i övrigt inte kommentera kritiken.

Annons