Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkte inte åldrings bärsärkagång

/

Mitt i natten knuffade en boende runt möbler på äldreboendet Sofia Magdalena, störde andra kunder, kissade och bajsade i korridor och matsal. Personalen märkte ingenting.

Nattbemanningen har setts över men inte ökats.

Annons

När dagpersonalen kom till sin avdelning på Sofia Magdalena en morgon möttes de av en hemsk syn. Fåtöljer och golv i korridoren, matsalen och tv-rummet var nedsmutsade med avföring. De fick börja med att sanera för att kunna ta upp de gamla till frukosten.

Spår av avföring

Andra som bor på avdelningen berättade att en av de boende varit uppe under natten, dragit omkring fåtöljer, varit in till andra kunder, bankat på hos andra. De uppfattade att det pågått hela natten. Spåren efter avföringen tydde enligt morgonpersonalen också på att det inte bara pågått den senaste timmen. Så beskrivs en händelse inom Gävles äldreomsorg i en av 15 Lex Sarah-anmälningar som gjorts hittills i år

– Självklart har vi haft personal som varit dit under natten. Men personalen utgår från andra våningsplan. Är man dement och rörlig kan mycket hinna hända på kort tid, säger Anette Falk, områdeschef för särskilt boende inom Gävle kommun.

Hur länge har den här avdelningen lämnats utan personal?

– Så i detalj kan jag inte svara.

För lite personal

Sedan årsskiftet har kommunen fått in en rad klagomål från anhöriga som anser att det finns för lite personal på äldreboendena på nätterna.

En person som har en anhörig på Björkegrenska gården är kritisk till att 20 dementa ofta lämnas ensamma nattetid, och har fått svar från företaget Förenade Care att tre personer jobbar nattetid i huset och att de befinner sig på de avdelningar där de behövs mest.

Två på 40

En annan person som ifrågasätter mängden nattpersonal på ett kommunalt boende får från Gävle kommun svaret ”Snittbemanningen är i dag två personal på cirka 40 kunder. Vi ser i dagsläget ingen möjlighet att generellt öka bemanningen nattetid.”

Annmarie Sandberg (bilden) är förvaltningschef på omvårdnadsförvaltningen.

– Vår verksamhet bygger på att våra kunder ska ha ett väl fungerande aktivt liv på dagarna. På nätterna är det ofta ganska lugnt, de flesta sover. Det ska vara så mycket personal så att man kan ha uppsikt, sedan om någon är väldigt orolig kan man behöva sätta in extra resurser tillfälligt, säger hon.

Ingen ökning

En översyn av nattbemanningen på boendena pågår just nu, med anledning av att Socialstyrelsen kräver att demensavdelningarna inte lämnas utan tillsyn längre stunder. På Sofia Magdalena har man redan förändrat så att tre medarbetare är placerade på varsin våning med demensvård, medan två rör sig mellan övriga avdelningar. Det innebär dock ingen ökning av personalen.

Mer läsning

Annons