Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med stjärnglans

/
  • PYNT. Anna Törnhult Wallin från Forsbacka gör smycken och prydnadsföremål i glas. Nu när det närmar sig jul har hon dessutom utökat repertoaren med tomtar i betong.
  • KULOR. Mikael Melanders glaskulorna fungerar som prydnad året om. Både upphängda på tråd och som här upplagda på fat.
  • tidig jul. En höstmässa på Silvanum vore ingen höstmässa utan julpynt. Förutom julgransprydnader fanns även tomtar i alla möjliga utföranden och material.
  • bytte stil. Eva Gustafsson började med porslinsmålning men tyckte det det var tråkigt. Tillsammans med väninnan Inga-Lill Wiklund som skymtar i bakgrunden, gick hon i stället över till att arbeta med decoupage på glas.
  • HANDBLÅST. Glasblåsaren Mikael Melander från Gävle kunde själv inte vara på plats på mässan. Men han fanns ändå representerad med konstfulla handblåsta glasskulpturer, vaser och skålar,

Glasklara nyheter.
Det bjuder Gävle Slöjdares höstmässa på i helgen.
Anna Törnhult Wallin från Forsbacka visar bland annat änglar och stjärnor i samma teknik som används i kyrkofönster.

Annons

På höstmässan på Silvanum finns det traditionella hantverket väl representerat. Träslöjd och stickat, vävt och tovat. Många av utställarna har varit med år efter år – men det dyker också upp nya.

Och den gemensamma nämnaren för många av årets nykomlingar är att de arbetar i glas.

Men där slutar nästan likheterna för de använder väldigt olika tekniker.

Ur tidningar

Eva Gustafsson och Inga Lill- Wiklund arbetar med decoupage på glas. De klipper ur bilder ur tidningar och broschyrer och som de dekorerar glaslyktor och skålar med.

– Blommotiv är populära. Men det finns också folk som exempelvis vill ha bilder på deras husdjur, berättare Eva Gustafsson.

Anna Törnhult Wallin jobbar också i glas men på ett helt annat sätt. Dels gör hon änglar, stjärnor och fjärilar i så kallad Tiffany-teknik där planglas i olika färger löds ihop med metallinfattning. Det påminner om blyinfattade fönster som man kan se i exempelvis kyrkor.

– Nu har jag också köpt en glasugn så att jag kan smälta ihop olika lager av glas, berättar Anna och visar upp ett halssmycke där en röd glassträng är insmält i vitt glas.

Konstglas

På mässan finns också riktigt konstglas. Glasblåsaren Mikael Melander från Gävle är själv inte på plats. Han arbetar för tillfälligt i en glashytta i Norge.

I stället är det hans mamma Ann-Marie Burenius som visar upp hans produktion.

Stora skålar, vaser och skulpturer i handblåst glas. Men också lite mindre saker för de mässbesökare som inte tagit med stora plånboken. Bland annat små glasfåglar och halssmycken.

Höstmässan pågår även under söndagen.

Annons