Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massan byts mot pellets i Norrsundet

/
  • Stefan Wiström är produktionschef för både sågverket och pelletsfabriken i Norrsundet. Här fylls 60-kilossäckar, lämpade för villapannor.
  • Spånhögarna i Norrsundet ska bli pellets som ger värme till villor och lägenheter och intäkter till Stora Enso.
  • Kristian Jensen är en av dem som utbildar personalen i pelletsfabriken i Norrsundet.
  • Chauffören Elin Bond väntar medan lastbilens flak fylls med nyproducerad pellets som ska eldas i Grycksbo utanför Falun.

(Uppdaterad 19:50) I ruinerna efter den nedlagda massafabriken i Norrsundet produceras bränsle som har framtiden för sig.

– Det här är Sveriges största och modernaste pelletsfabrik, säger Pierre Aggarwal, platschef på Stora Enso Kopparfors sågverk i Norrsundet.

Annons

Den nya fabriken startades så smått för drygt två veckor sedan. Den har byggts upp i lokaler som tidigare rymde massafabrikens renseri.
I december ska fabriken klara cirka 8 000 ton och nästa år ska produktionsvolymen nå upp till 12 000 ton i månaden. I måndags kom första lastbilen och hämtade ett lass med knappt 40 ton pellets.
– Enligt kalkylen ska fabriken vara lönsam redan första året, säger Pierre Aggarwal när han visar anläggningen för lokalpress, radio och tv.

Anläggningen har sex pressar som spottar fram små pelletskulor. Råvaran är spån, träflis och kutterspån från Stora Ensos sågverk i Norrsundet och Ala utanför Söderhamn.
– Vi levererar till allt från villor och mindre kommunala värmeverk till stora värmeverk för fjärrvärme, säger Pierre Aggarwal.

Fabriken har en kapacitet på 200 000 ton och väntas nästa år producera cirka 140 000 ton.
Det räcker för att värma upp cirka 25 000 villor.
Än så länge sköts produktionen av det österrikiska företaget Andritz som levererat utrustningen. När allt flyter och personalen är färdigutbildad får Stora Ensos egna anställda ta över.

Pelletsfabriken ger jobb åt sex personer som jobbar sexskift och en produktionsledare på dagtid. De jobbar ihop med de sex som sköter barkpannan och kan växla mellan de olika uppgifterna.
Nyanställningar har inte skett. Personalen kommer från sågverket eller massafabriken.
– Vi som jobbat längst fick börja här, säger Sven-Erik Palm som efter 40 år blev av med jobbet i massafabriken där han bland annat skötte soda- och barkpannorna.
Operatörerna lärs nu upp av leverantörens dansk- och tyskspråkiga utbildare.
Investeringen uppgår till 140 miljoner kronor och väntas gynna sågverkets ekonomi.
– Det är svårt för sågverket att nå hög lönsamhet bara genom att sölja trävaror, säger Pierre Aggarwal.

Annons