Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat från världens hörn på Drottninggatan

/
  • Djibril rör i de rykande paellorna som säljs portionsvis på den internationella marknaden i Gävle den här veckan.
  • Italiensk choklad och läckra bakverk från Sicilien finns att köpa på den internationella marknaden. Varorna levereras från Sicilien varje vecka.
  • De franska, ekologiska tvålarna är gjorda av olivolja och finns i en massa olika dofter.
  • Jean Michel säljer nektariner, persikor, vindruvor, kronärtskockor, avokado och vitlök från södra Frankrike. Han berättar glatt att den rosa vitlöken är allra bäst, den lila näst bäst och den vita, tja den är normal.
  • Italiensk parmesanost som lagrats i nästan tre år säljs i ett av marknadens stånd. Den här ostbiten på 36 kilo kostar 4 000 kronor, om man vill köpa hela osten.
  • Norbert Villo säljer olika italienska ostar. Den stora osten är 36 kilo parmesanost som lagrats i drygt två år.
  • François Xavier Mauraisin turnerar med en internationell matmarknad. Från april och fram till jul är det turnerande matsällskapet ute i Europa. Han har jobbat med matmarknader i över tio år.
  • Kocken Stéphane Patollec tillagar specialiteter från Bretagne, bland annat tartiflette. Han säljer även honung och gåslever och andra franska matprodukter.
  • Youcef gräddar sina crêpes direkt på den heta plattan. Variationerna är många, de tillagas antingen som söta efterrätter med socker och kanel eller som matiga rätter med olika grönsaker.

Det doftar från rykande paellor, gigantiska parmesanostar och nygräddade crêpes på Drottninggatan. För tredje året i rad har den turnerande internationella matmarknaden kommit till Gävle.

– Jag har valt ut kvalitetsprodukter från olika länder som vi säljer på marknader i hela Europa, säger arrangören François-Xavier Mauraisin.

Annons

Drottninggatan kantas den här veckan av italienska ostar, tyska korvar, fransk honung, gåslever, polsk jägargryta, färska kronärtskockor och bakverk från Sicilien. Det är International Street Market som har med sig lokalproducerade och färska varor från 15 olika länder. Likt ett cirkussällskap reser de runt i europeiska länder och säljer råvaror och internationella maträtter.

François-Xavier Mauraisin är initiativtagaren till den rullande internationella marknaden där man kan köpa ost, korv, mat och franska tvålar bland annat.

– Vi fokuserar på bra mat och hög kvalitet. Allt som säljs är kvalitetsvaror från olika länder och det känns på den goda smaken.

Under sommaren är det Skandinavien som gäller. Malmö, Jönköping, Göteborg, Linköping, Köpenhamn och ett antal andra orter får besök av lastbilarna fyllda med mat. Gävle är den nordligaste och sista anhalten i Skandinavien.

François-Xavier Mauraisin har jobbat med matmarknader i många år i Frankrike. För tio år sedan reste han över Engelska kanalen till Dover med ett antal försäljare för att erbjuda engelsmännen franska delikatesser.

– Det var helt galet, efterfrågan var enorm. Andra städer i Storbritannien och Europa hörde också av sig.

De bestämde sig för att årligen vara ett kringresande matsällskap med syfte att sälja lokalt producerade varor. Och på den vägen är det.

Marknaden i Gävle håller öppet varje dag mellan klockan 10- 18, fram till söndag. Nästa vecka reser sällskapet vidare till Skottland.

Mer läsning

Annons