Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagning i butiken minskar sopberget

/
 • LAGAR MAT. Kocken Viktoria Norberg är sedan några månader anställd av Konsum Hallen på söder i Gävle. Varje               dag lagar hon mat i butikens nya kök, allt från lasagne, till pajer, efterrätter och inläggningar.
 • NÖJD. Tillförordnade butikschefen Elisabeth Thunström tycker att matlagningen har blivit ett lyft för Konsum Hallen. Skrynkliga paprikor som tidigare gick i soporna kan numera användas i matlagning. ”Vi har bytt till mindre sopkärl”, säger hon.
 • till nytta. Skrynklig paprika som inte går åt i grönsaksdisken blir användbara råvaror i köket. ”Det mesta som är rena råvaror går ju att återvinna, så länge det inte är gammalt och mögligt”, säger biträdande butikschefen Elisabeth Thunström.

En skrynklig paprika vill ingen köpa, men den funkar att laga mat med.

Sedan Konsum Hallen på söder i Gävle började med matlagning i butiken har sopberget minskat avsevärt.

Annons

Elisabeth Thunström, tillförordnad butikschef, uppskattar att andelen mat som slängs har minskat med 70 procent.

– Det mesta som är rena råvaror går ju att återvinna, så länge det inte är gammalt och mögligt, säger hon.

Köttfärs, korv, skinka och kassler plockas som regel in till köket två dagar innan datumet går ut.

Två kockar anställda

Butiken vid Södermalmstorg har nyligen byggts om och utrustats med ett restaurangkök. Två kockar har anställts och sedan i mars lagas nu mat varje dag. När Arbetarbladet besöker butiken finns ett 30-tal maträtter att välja bland, både som färdigpaketerade matlådor och för försäljning i lösvikt.

I början sålde man 300 portioner om dagen, men nu har det ökat.

– Innan ombyggnaden sålde vi för 40 miljoner per år, nu har vi en ökning på i snitt 20 procent, säger Elisabeth Thunström som inte har några exakta siffror för vad den butikslagade maten ger.

Ökad sopsortering

Butiken har nyligen utökat sin sopsortering. Nu komposterar man kött, vilket tidigare slängdes som brännbart. Går den förpackade matvaran inte att använda i köket ska den numera sprättas och sorteras som komposterbart och plast var för sig.

Mellan en och tio procent av det butiksbakade brödet är svinn. Det får kunderna betala för eftersom affären vill att även dagens sista kunder ska ha ett utbud att välja bland. Men brödet går inte i soporna utan hämtas av bönder som ger det till grisar.

Mer läsning

Annons