Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matpriserna har gått ned 11 procent

/
  • Coop Extra på Fjällbacken har årets billigaste matkasse, enligt PRO:s test.

(uppdaterad 14:31) Konsums större butiker i Gästrikland har länets billigaste mat.

Annons

De billigaste matkassarna köptes på Coop Extra i Fjällbackens handelsområde på Brynäs, Coop Forum i Valbo köpcentrum och Coop Extra i Sandviken.
Det visar pensionärsorganisationen PRO:s matprisundersökning. Priserna i 40-talet granskade butiker har sjunkit med i snitt 11 procent jämfört med motsvarande undersökning i fjol.


PRO:s prisjägare har noterat priserna på ett 60-tal varor i drygt 1 100 butiker i hela landet.
De utvalda varorna kostade i snitt 1 419 kronor i de granskade butikerna i Gävleborgs län. I fjol kostade motsvarande varor 1 561 kronor.
– Det är glädjande att prisökningarna stoppats, säger Tord Öquist, vice ordförande i PRO Gävleborg.

Det verkar som att den ökande konkurrensen mellan stormarknaderna i Gästrikland har medverkat till de sänkta priserna.

I de mindre butikerna kostar matkassen någon hundralapp mer än på stormarknaderna. Länets dyraste butiker finns i Hälsingland.
På Coop Extra på Brynäs i Gävle kostade varukorgen 1 298 kronor medan den dyraste butiken – Tempo i Söderhamn – sålde motsvarande varor för 1 692 kronor.
Coop Forum i Valbo och Coop Extra i Sandviken var några tioöringar dyrare än Konsums butik på Brynäs. Konkurrenten Willys uttalade lågprisbutiker i Gävle och Sandviken var ytterligare några kronor dyrare.

Matkassen på Ica Kvantum i Fjällbacken, som var länets billigaste i PRO:s undersökning i fjol, hade blivit ett par tior dyrare sedan 2008.
Tord Öquist konstaterar att många pensionärer är beroende av att kunna handla maten nära hemmet, helst på gångavstånd. Många har inte bil och har svårt att ta sig till de billigare stormarknaderna.

Han tror att PRO:s prisundersökningar, som genomförts varje år sedan 1991, har betydelse för att dämpa matpriserna.
Han medger dock att PRO-medlemmar på vissa mindre orter inte gärna vill granska "sina" matbutiker av rädsla för att de kommer i sämre dager. De vill värna om butikerna fast de är förhållandevis dyra, menar han.

I matprisundersökningen finns ingen butik i Ockelbo kommun, vilket beror på att den ena av PRO:s prisgranskare blev sjuk och den andra inte kände sig hågad att gå ut i butikerna på egen hand.

Mer läsning

Annons