Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matpriserna ökar kraftigt

Matpriserna har stigit i Gävleborg, visar en årlig granskning från PRO. Men i förhållande till resten av landet har matpriserna hållit sig relativt stabila.

Annons

 – Det finns många pensionärer som måste spara in på maten. Då måste man kanske tänka på hur man kan minska ner på kött och vilken ost man kan köpa, för det är produkter som har gått upp väldigt mycket i pris, säger Gunlög Nilsson, distriktsordförande för Pensionärernas Riksorganisation, PRO i Gävleborg.
Gunlög Nilsson anser att prisökningarna slår särskilt hårt mot pensionärer, bland annat för att de är mer beroende av sina närbutiker än andra, samtidigt som det ofta är stormarknader som erbjuder de lägsta priserna.


PRO genomför varje år en undersökning av hur mycket en matkorg med vissa matvaror kostar.
I år kostar en genomsnittlig matkorg i Gävleborg 1 562 kronor, mot 1 551 förra året. Det är en ökning på fem procent. I resten av landet har matpriserna ökat med nio procent.
Curt Johnson är konsumentråd i PRO och har haft ansvar för rapporterna från länet. Själv handlar han helst på en av de större Ica-butikerna i Gävle, inte bara för prisernas skull, utan också för att det är lätt att komma åt varorna.


Det är inte bara i Sverige som priserna stiger. I resten av världen blir efterfrågan på spannmål och annan säd hela tiden större, vilket gör att priserna rakar i höjden. Så vad beror den globala prisstegringen på?
Enligt Eva Kaspersson, agronom på Livsmedelsekonomiska institutet, så handlar det i alla fall inte om att maten håller på att ta slut.
Biobränsle en orsak
– Det finns möjlighet att odla tillräckligt mycket mat. Men det senaste året är det flera faktorer som har samverkat till att göra maten dyrare, säger Eva Kaspersson.
– En del av säden har använts till biobränsle, men det är en väldigt liten del. Sedan har efterfrågan på mat i Kina och Indien ökat samtidigt som viktiga regioner har haft torka för tredje året i rad. Man har blivit tvungen att ta av reserverna och det driver upp priserna.
Efter att matpriserna har drivits upp har en del av den samhälleliga debatten handlat om att produktionen av biobränsle utmanar matproduktionen.
Men Eva Kasparsson säger att den mängd bränsle som produceras fortfarande utgör en mycket liten andel av matproduktionen.
– Folk svalt redan innan matpriserna gick upp. Det är fattigdom som är problemet, inte att det är brist på mat.

Mer läsning

Annons