Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias träffades av en blixt och överlevde

/
  • OMTUMLAD OCH TRÖTT. 14-åriga Mattias Persson träffades av blixten när han och de andra eleverna i årskurs sju på Stigslunds skola var på utflykt vid Engesbergs camping. Efter en omfattande undersökning på Gävle sjukhus fick han åka hem. ”Jag mår bättre nu men jag känner mig lite skakig.”
  • BLIXTNEDSLAG. Blixten har gått runt hela tallen och bränt bort bark. ”Jag hörde hur det fräste i talltoppen och hur blixten gick rakt ned och träffade pojken. Det var riktigt obehagligt”, säger Rose Hedberg som såg när Mattias blev träffad av blixten.
  • MÄRKT AV BLIXTEN. Mattias Persson hade en makalös tur. Han träffades av blixten när klassen var på utflykt vid Engesbergs camping. Mattias klarade sig utan inre skador men han fick ett rejält brännmärke på ryggen.

14-åriga Mattias Persson blev träffad av blixten i går och överlevde. Han klarade sig utan inre skador men fick ett stort brännmärke på ryggen.
– Jag hörde smällen och kände hur det brändes och pirrade i hela kroppen.

Annons

Cirka 100 elever i årskurs sju på Stigslunds skola åkte till Engesbergs camping i går för att ha en rolig dag tillsammans före sommarlovet. Men elevernas utflyktsdag fick ett dramatiskt slut.

– Jag och en kompis badade när det började åska. Vi sprang upp på stranden och jag skulle bara hämta mina grejer som låg under en tall. Plötsligt brände det till i ryggen och jag hörde en smäll men det tog några sekunder innan jag fattade att jag hade blivit träffad. Då skrek jag, säger Mattias Persson, 14 år.

Olyckan inträffade vid tolv- tiden. Campinggästen Rose Hedberg såg hela händelsen.

– Det kom så snabbt och det smällde som ett kanonskott. Jag hörde hur det fräste i talltoppen och hur blixten gick rakt ned och träffade pojken. Det var riktigt obehagligt. Det var fullt med barn på stranden och de blev rädda men lärarna lyckades lugna dem.

Blixten slog ned i den högsta tallen på badstranden och brände bort bark från toppen, ända ned till roten och träffade Mattias i ryggen. Mattias var vid medvetande efter blixtnedslaget. Han hjälptes in i en kalldusch på campingen där de kylde ned hans brännskador. Ambulansen var på plats efter några minuter.

På sjukhuset gjordes olika tester och hjärtat kollades med EKG. Han klarade sig utan inre skador och med hörseln i behåll. Men han fick ett brännmärke, stort som en knytnäve, på ryggen.

Senare på eftermiddagen fick Mattias åka hem till sin mamma i Valbo, trött och omtumlad. Det är inte varje dag som man blir träffad av blixten.

– Jag hade tur. Jag mår bra och allt fungerar som det ska, konstaterar Mattias Persson.

Mamma Ann-Marie Karlsson är glad och tacksam över att hennes pojke klarade sig utan allvarliga skador.

– Resan till sjukhuset var hemsk, innan vi kom fram och fick se att han mådde bra.

I dag är det skolavslutning. Mattias räknar med att han ska vara med sina klasskompisar och fira innan han åker till sjukhuset på ett återbesök.

– Vi är så glada över att det blev ett lyckligt slut. Vi ska informera alla klasskamraterna på morgonen om det som har hänt, säger Uno Axelsson, rektor på Stigslunds skola.

Mer läsning

Annons