Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-gängen borta men medlemmarna kvar

Polisen har ända sedan Solidos och Outlaws fanns i Gästrikland för snart fem år sedan arbetat systematiskt med att bevaka de tidigare gängmedlemmarna. När ledaren kom ut tog det bara några månader innan han greps igen.

Annons

Det var under midsommarhelgen 2006 som polisen sprängde Solidos i Gävle, som var på väg att bli en fullvärdig Bandidosklubb. Ett av skälen till att polisen slog till just då var den upptrappade rivaliteten med konkurrenten Outlaws.

Risken för en väpnad uppgörelse mellan gängen bedömdes som överhängande.

Hittade vapen

I Solidos lokal i Gävle hittade polisen vapen. Ett tiotal personer greps och flera dömdes till fängelse, däribland den nu 32-årige ledaren, bland annat för grov utpressning. Han fick ett flerårigt fängelsestraff och frigavs först i somras.

Även Outlaws har senare dragit sig tillbaka och har ingen etablerad klubb i Gästrikland. Däremot finns flera av de gamla medlemmarna i både Outlaws och Solidos kvar, flera av dem i Sandviken och Hofors.

Flera gripna för brott

Flera av dem har under åren gripits för brott, oftast mindre allvarliga som olovlig körning och mindre narkotikabrott.

– Vi gör vad vi kan för att beivra de brott de gör sig skyldiga till, säger Lennart Styrman, länskriminalchef för Gävleborgspolisen. Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons