Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinkurs ska stoppa fel och olyckor

/
  • Kunskap är trygghet. Det är dags för Siri Melin som bor på Vallongården att få sin eftermiddagsdos med medicin. Hon får den av vårdbiträdet Anki Sers från en påse som en sjuksköterska förberett. Med på bilden är även undersköterskan Madeleine Andersson. Här på Vallongården har omvårdnadspersonalen fått utbildning i läkemedel för att bland annat bli bättre på att uppmärksamma biverkningar.

Omvårdnadspersonalen på sex av Gävles äldreboenden har fått gå en kortkurs om läkemedel, för att förhindra fel i läkemedelshanteringen, minska biverkningar och fallolyckor hos de äldre.

– Det känns som en stor trygghet. Det är ju vi som träffar dem varje dag, säger vårdbiträdet Anki Sers.

Annons

Traditionellt har det ansetts att mediciner är en sak för sjuksköterskor och läkare. Men de som bor på äldreboenden tar ofta många olika mediciner. Britt Aspengren, medicinskt ansvarig sjuksköterska på omvårdnadsförvaltningen, kom på idén att de som jobbar allra närmast de äldre borde veta mer om läkemedel.

Utformade utbildning

En apotekare fick i uppdrag att utforma en utbildning för omvårdnadspersonal, som förra året genomfördes på sex äldreboenden i Gävle.

I år kommer resten av omvårdnadspersonalen i Gävle att utbildas, både på kommunala och privata äldreboenden. Det handlar bland annat om allmän läkemedelshantering, fallrisk och urinvägsinfektioner.

Totalt sex timmar

Utbildningen är bara på totalt sex timmar, men Madeleine Andersson och Anki Sers som jobbar på Vallongården, tycker att det var mycket värt.

– Framför allt vet jag mer om biverkningar nu, att det kan komma biverkningar flera veckor efter man tagit medicinen. Jag är mer medveten och kan bättre uppmärksamma kundernas reaktioner, säger undersköterskan Madeleine Andersson.

Ett syfte är att det ska ske färre fel i läkemedelshanteringen och att antalet fallolyckor ska minskas, till följd av att personalen blir mer medveten om hur läkemedel kan orsaka svaghet och därmed fall. Några tydliga effekter har inte setts än.

Pengar från regeringen

Utbildningarna bekostas med särskilda pengar från regeringen som ska gå till satsningar inom äldreomsorgen. Kommunen har även börjat göra en ny sorts läkemedelsgenomgångar, där läkare, sjuksköterska, apotekare och omvårdnadspersonal sätter sig tillsammans och går igenom vilka läkemedel en viss person tar, hur de fungerar och om alla verkligen behövs. Även detta arbete kommer att fortsätta i år.

Lena Lundgren (S), nybliven ordförande för omvårdnadsnämnden är mycket glad och stolt över satsningen på läkemedelshanteringen.

– Vi är först i Sverige att jobba på det här viset. Jag är så glad och tacksam över detta, säger hon.

Mer läsning

Annons