Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kul för barn i Koversta

/
  • Raket. Den nya barnsatsningen i Koversta Gammelby invigs passande nog med att besökarna gemensamt gör ”Raketen”. Tidigare samma dag hade astronauten Christer Fuglesang skickats upp i rymden.
  • klappar kossan. Johan Öhman, fyra år, från Österfärnebo klappar träkossan i fäbodladugården och konstaterar att hon har tuttar där bak.

Nu har barnen också fått sitt i Koversta Gammelby.

I går invigdes den nya lekstugan, fäbodladugården och snickarboden. Bröderna Jimmy och Johan Öhman från Österfärnebo gav sig snabbt ut på upptäcktsfärd.

Annons

Det tar bara några slag innan Jimmy Öhman, åtta år, drämt fast spiken i brädan inne hos Tommy Wigert i snickarboden.

– Det var inte så svårt, konstaterar han och ber om en ny spik.

Lillebror Johan, fyra år, är mer intresserad av trädjuren i fäbodladugården. Han klappar kossan och hönorna och trevar sedan runt med handen i redet tills han stolt kan visa upp ett ägg.

– Farfars höns kan man klappa på huvudet, berättar han.

Bröderna har lekt med trädjuren förut, när de stod i Gysinge. När Ulf Berghäll i våras tog över bruket ville han inte längre ha sakerna kvar och Österfärnebos hembygdsvårdsförening har nu fått ta över dem. Inredningen från den populära lekstugan är ett välkommet tillskott till platsen som tidigare inte haft någon barnverksamhet.

– Det är bra att barnen har ett ställe att leka på när det är aktiviteter för vuxna här. Vi är nyfikna på att se hur de har inrett det, säger Per Cederstrand från Österfärnebo medan han klurar på frågorna i tipspromenaden tillsammans med dottern Lisa.

Ann-Marie Andersson, som visar barnen runt i den nya lekstugan, tror att tillskotten kommer att innebära fler utflykter från ortens dagis. Och det är ju bra att dagens barn får veta hur det såg ut förr, resonerar hon.

Flera av husen i Koversta Gammelby har stått här sedan de byggdes på 1600- och 1700-talet. Snickarboden, som visserligen flyttats hit, är åldersbestämd till 1504. Med hänvisning till astronauten Christer Fuglesangs rymdfärd i går morse invigdes barnsatsningen med att besökarna gemensamt gjorde ”Raketen”. Innan dess sjöng och spelade Amanda Örtenhag och Sofia Björk.

Annons