Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar för rovdjursarbete behövs

Det saknas över 35 miljoner kronor för att länsstyrelserna ska klara sitt utökade ansvar för rovdjursarbetet, enligt en skrivelse från tolv län i norra och mellersta Sverige till regeringen.

Annons

2009 beslutade riksdagen att det skulle bildas en ny rovdjursförvaltning med ökat regionalt ansvar. Målet med att flytta en stor del av ansvaret från Naturvårdsverket till länsstyrelserna var att öka acceptansen för rovdjur. Men länsstyrelserna har inte fått tillräckligt med medel för att klara rovdjursförvaltningen. Fältpersonal riskerar uppsägning i vissa län.

Ett av de största ansvarsområdena är inventering av rovdjursstammarnas storlek, utbredning och uppföljning av rovdjursskador. För inventering av varg, järv, lodjur och kungsörn får länsstyrelserna endast pengar från Naturvårdsverket. Inventering av björn är helt ofinansierad, vilket gör att det i dag inte finns någon systematisk björninventering.

Dessutom, påpekas det i brevet, är rovdjursfrågor konfliktfyllda och rovdjursstammarna ökar.

Länsstyrelsen anser att det vore fel att dra ned på ambitionsnivån och omprioriteringar skulle skada annan verksamhet. Slutsatsen är att det krävs mer pengar för att klara uppdraget, i dag fattas det 35,6 miljoner kronor.

Skrivelsen är undertecknad av Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg som även är ordförande i samverkansområdet i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Mer läsning

Annons