Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer till pensionerade tjänstemän vid dödsfall

Trots att premien är lägre ger grupplivförsäkringen för tjänstemän i kommuner och landsting minst lika bra villkor som försäkringen som Folksam nu kraftigt försämrar.

– Vi har en annan konstruktion, säger Barbro Cederqvist, chef för marknadskommunikation vid försäkringsbolaget Förenade Liv.

Annons

Under de senaste dagarna har Arbetarbladet berättat om proteststormen mot Folksams beslut att sänka ersättningen i den så kallade begravningsförsäkring som bland annat pensionärsorganisationerna erbjudit sina medlemmar.

Ersättningsbeloppen halveras från 2011.

Tjänstemannafacket SKTF lämnade samarbetet med Folksam för flera år sedan då premien höjdes. I stället gjorde facket upp med Förenade Liv.

Grupplivförsäkringen i Förenade Liv ger minst 0,5 basbelopp till de anhöriga om medlemmen avlider efter 76 års ålder. Ett tillägg ger ytterligare ett kvarts basbelopp.

Det betyder i dagens läge 21 400 respektive 32 100 kronor.

För det betalar pensionären högst 90 kronor i månaden.

Förenade Liv har inga planer på att försämra villkoren.

– Vi har bättre riskspridning, säger Barbro Cederqvist.

Avtalet mellan SKTF och Förenade Liv gäller både yrkesverksamma och pensionerade fackmedlemmar. När de pensioneras kan de vara kvar i samma försäkring samtidigt som villkoren förändras.

Det har gjort att fler stannar kvar och betalar vilket i sin tur minskat behovet att höja premierna, konstaterar Barbro Cederqvist.

Annons