Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest män på maktpositionerna

/
  • Mest män bland ordförandena i de kommunala bolagen och nämnderna. Här ser vi Lars-Göran Ståhl (S), Daniel Olsson (S), Lena Lundgren (S) Hans Wahlström (S), Ahmed Amin (S), Jörgen Edsvik (S), Lars Öberg (S), Inger Schörling (MP), Martin Vadelius (S), Jens Leidermark (S) , Tord Fredriksen (V) och Mona Kolarby (S). På bilden saknas Eva Älander (S), Per Johansson (S) och Helene Börjesson (MP).

De viktigaste posterna i Gävle kommun innehas till största del av män. Bara fem av femton ordförande i kommunala bolag och nämnder är kvinnor.
– Det skulle behövt ha varit ett par tjejer till, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Annons

Efter måndagens kommunfullmäktige i Gävle står det klart att de rödgröna fått ordförandeposterna i de kommunala bolagen. Precis som när ordförande i nämnderna skulle utses i december så röstade rasistiska Sverigedemokraterna blankt. S, M och MP, med sina 30 mandat, var därför starkare än KD, C, FP och M som har 27 mandat.

– Vi har sett tidigare att de rödgröna och alliansen är väldigt eniga i politiken. Det viktigaste för oss är att påverka politiskt och vi har vågmästarrollen när det råder oenighet mellan blocken. Vi kommer att avstå från att rösta, sa Rickard Carlsson (SD).

– Det är en ganska logisk hållning när vi får kalla handen från båda blocken. Varför ska vi välja mellan en ordförande från S eller FP? Det är ganska oväsentligt med tanke på att båda personerna ändå kommer från en gemensam majoritet, sa Roger Hedlund (SD).

Alliansen gick fram med ett eget förslag till ordförande för Gavlegårdarna. Efter voteringen stod det klart att SD röstat blankt medan de rödgröna och alliansen röstat på sin kandidat. SD röstade sedan på sin kandidat Richard Carlsson för vice ordförande, men i övrigt var resultatet det samma.

Alliansen valde därefter att inte komma med några fler förslag.

Något som blir uppenbart när man sammanfattar fullmäktige är att bara fem av 15 bolagsordföranden och nämndsordföranden är kvinnor.

När Arbetarbladet ställde upp ordförandena för en gruppbild utbrast flera spontant: "Det är ju bara karlar här".

– Det är för få kvinnor. Det är någon som vi inte tyckte blev helt bra. Könsfördelningen är inte helt tillfredsställande även om den är bra när det gäller bolagsordföranden och kommunalråd, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) om könsfördelningen.

Han vill betona att de rödgröna har väldigt kompetenta kandidater.

– Jag vill inte kritisera någons kompetens men det är för få tjejer helt enkelt. Av de kandidater som respektive parti för fram, inte minst mitt eget, har det blivit för många killar, säger han.

Jörgen Edsvik säger att respektive parti måste ta en funderare på vilka kandidater som förs fram.

– Det ska finnas bra spelregler och villkor som uppmanar båda könen att ta för sig av politiska uppdrag. Även åldersmässigt ska det fungera. Både äldre och yngre ska vilja ta politiska uppdrag. Det här får vi försöka göra något åt nästa gång.

Mer läsning

Annons