Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mildvädret sparar miljoner

Gävle kommun sparar miljonbelopp på att snön dröjer. Varje gång hela snösvängen är ute kostar cirka en miljon kronor.

Annons

De två senaste vintrarna har varit exceptionella på många sätt, inte minst på det sättet att kommunen har gjort av med ovanligt mycket pengar sitt nät av 45 mil väg och 22 mil cykelväg.

Eftersom snöbudgeten beräknas på kalenderår går årets två sista månader på samma snökonto som merparten av förra vintern. Därför är det inte helt oväntat att kommunens budgetansvariga nu ser positivt på att snön låter vänta på sig.

– Vi är förstås beredda på att ge oss ut, men det är inte negativt för oss att snön väntar lite gran, säger Karl Blad, tf gatu- och parkchef i kommunen.

På grund av de ymniga snömängderna förra vintern är årets snöbudget redan spräckt med omkring 20 miljoner kronor. Beräkningen är att det vid årets slut stannar på cirka 30 miljoner, men om det inte kommer någon snö alls före nyår kan man kanske landa på 27-28 miljoner back.

– Vi har ändå kostnader för till exempel beredskapsersättningar och markvärme, säger Karl Blad.

Varje gång det kommer ett så pass rejält snöfall att alla tillgängliga resurser måste skickas ut för att röja kostar det cirka en miljon kronor. I beloppet ingår snöröjning på bilvägar, gångvägar och cykelvägar och halkbekämpning.

Mer läsning

Annons