Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardsatsning på kraftvärme

/

Gävle kommun och företaget Korsnäs ska investera 1,8 miljarder kronor i ett nytt kraftvärmeverk. Parterna ska bilda det nya bolaget Bomhus Energi AB och äga hälften var.

– Det blir ett samprojekt mellan industri och samhälle som gynnar alla, säger Korsnäs vd Christer Simrén.

Annons

Under året har kommunen fört diskussioner med Korsnäs om hur leveranserna av fjärrvärme ska se ut från år 2013 och framåt. I dag finns ett avtal med Korsnäs om leveranser som kompletterar biovärmeanläggningen Johannes kapacitet. Det avtalet löper ut 31 december 2012.


I augusti förkunnade kommunen att man gärna ville samarbeta med Korsnäs om en investering i ett helt nytt kraftvärmeverk. Sedan dess har förprojektering ägt rum och nu presenterar parterna ett gemensamt förslag. Det handlar om en jätteinvestering på 1,8 miljarder kronor i ny biopanna, turbin, rörledningar och anslutning till elnätet.
– Det här blir den största enskilda miljöinvesteringen vi har gjort inom kommunen, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Båda parter hävdar att man gynnas av lösningen, eftersom alternativet hade varit att bygga en varsin ny panna.
Kommunen behöver säkra leveransen av fjärrvärme och ha möjlighet att bygga ut systemet och Korsnäs får i dag sin elförsörjning från en oljepanna från 1971.


Samarbetet ska omfatta ång- och fjärrvärmeleveranser samt elproduktion.
Syftet är att minska dagens oljeförbrukning, öka elproduktionen, öka användandet av spillvärme från Korsnäs fabrik och minska friblåsning av ånga.

Sammanlagt kan koldioxidutsläppen i Gävle minska med 64 000 ton per år, vilket motsvarar 5 000 oljeuppvärmda villor.
– När allt är klart kommer vi bara ha en tiondel kvar av vår oljekonsumtion jämfört med i år, säger Christer Simrén på Korsnäs.

Man räknar även med positiva bieffekter av projektet, som exempelvis att sågverket Setra är en tilltänkt kund men även leverantör av biobränsle till den nya anläggningen och till Johannes.

Den nya pannan ska vara driftklar hösten 2012, vilket innebär en byggstart sommaren 2010.
Placeringen är inte riktigt spikad än, men ska vara inom Korsnäs fabriksområde, i närheten av där Karskär Energi ligger i dag.Tanken är att Korsnäs och Gävle kommun under hösten 2010 ska bilda det nya bolaget Bomhus Energi AB och äga hälften var. Investeringen på 1,8 miljarder ska finansieras med ett långfristigt banklån i bolaget.
– Det här ligger helt utanför den skattefinansierade delen av kommunens verksamhet.

Bolaget blir taxefinansierat, försäkrar Carina Blank och tillägger att kommunens fjärrvärmetaxa inte ska påverkas av jätteinvesteringen.


Förslaget läggs nu fram för beslut i Gävle Energis och Gävle Stadshus styrelser 1 december. Det går sedan vidare till kommunstyrelsen och för slutligt beslut i kommunfullmäktige i februari nästa år.


Under december ska även Korsnäs ägare Kinneviks styrelse fatta beslut om investeringen.

Mer läsning

Annons