Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöhot - kalla på sjöräddningen

/
  • Anders Jönsson, projektansvarig för Sjöräddningssällskapet.
  • Räddningsstationen i Gävle utrustas med miljöräddningssläp för bekämpning av oljeutsläpp. De röda oljelänsarna slängs i vattnet och fungerar som flytande barriärer.
  • Anders Jönsson, projektansvarig för Sjöräddningssällskapet överlämnade ett certifikat till Mathias Darmell, uppsyningsman för Sjöräddningssällskapet i Gävle.
  • Mathias Darmell mottog ett certifikat på tisdagen.

Sjöräddningssällskapet i Gävle utökar nu sin verksamhet. De kommer nämligen att kunna rycka ut vid oljeutsläpp och andra liknande miljöolyckor på sjön. Anledningen är att de fått ett så kallat miljöräddningssläp.

Annons

Sjöräddningssällskapets huvuduppgift är att rädda liv till sjöss men nu ska Sjöräddningssällskapet även göra snabba insatser för djurlivet och den marina miljön. Tack vare en donation från oljeföretaget Nynas, har räddningsstationen vid Flisskärsvarvet i Gävle fått ett miljöräddningssläp utrustat med 200 meter läns. På tisdagen invigdes miljöräddningssläpet.

– Det är tiden som är busen vid miljöolyckor. Om man gör en snabb insats räddar det mycket djurliv och miljö. Vi kan rycka ut inom 15 minuter vid larm. Det är 100 gånger dyrare att sanera om man inte gör en räddningsaktion, säger Anders Jönsson, projektansvarig för Sjöräddningssällskapet.

De röda oljelänsarna slängs i vattnet och fungerar som flytande barriärer.

– Vi ska inte sanera olja utan begränsa eller stänga ute, i väntan på att räddningstjänsten och Kustbevakningen hunnit fram till olycksplatsen och kan påbörja saneringsarbetet.

I samband med att försvarets neddragningar fick Marinen ett överskott på så kallade sjösläp. Sjöräddningssällskapet ansökte om att få överta 26 stycken, utan kostnad, för att utrusta dem med begränsningslänsor. Anders Jönsson kontaktade oljeföretaget Nynas som gick med på att utrusta släpen för tre miljoner styck, med bland annat 200 meter läns.

– Eftersom vi är ett bolag som hanterar olja vid vatten på flera platser i Sverige, tyckte vi att vi kunde gå in som samarbetspartner och sponsra deras miljöarbete, säger Hans Östlin, på Nynas AB.

Räddningsstationen i Gävle startade 2006 och är den 22:a orten längs kusten som får ett miljöräddningssläp. Och på tisdagen certifierades de som miljöräddare.

– Fyra av oss har gått en särskild miljöräddarutbildning. Om man upptäcker ett oljeläckage ska man ringa 112, vi får larmet via personsökare, säger Mathias Darmell, uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet hoppas nu att Gävle kommun kan sponsra till ytterligare 200 meter läns. Kommunalrådet Per Johansson (S) var med vid Flisskärsvarvet på tisdagen och såg när en fiktiv miljöolycka iscensattes.

– Jag kan inte svara nu om vi ska bidra ekonomiskt. Vi får utvärdera det, eventuellt har räddningstjänsten läns över.

Mer läsning

Annons