Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkostnader för skolvandalisering

Under det senaste året har skolorna i Gävle vandaliserats för över 1 miljon kronor. I skadetoppen ligger Lillhagsskolan i Bomhus och skolorna i Sätra. Kommunen tar nu till det tyngre artilleriet.
Kameraövervakning ska sätta stopp för skadegörelsen.

Annons

Som Arbetarbladet kunde berätta i gårdagens tidning har kommunens fastighetsbolag Gavlefastigheter lämnat in en ansökan gällande kameraövervakning på Lillhagsskolan.

Det är den fjärde skolan i Bomhus som kan komma att få övervakningskameror.

– Det är inte omöjligt att det blir kameror på fler skolor i framtiden, säger Arne Andersson, säkerhetsansvarig på Gävle kommun.

– Det får vi se. Men de löser såklart inte alla problem.

Enligt såväl Arne Andersson som Gavlefastigheters säkerhetstekniker, Bengt Nyman, har de tidigare installerade övervakningskamerorna dock gett önskat resultat.

– Ja, skadegörelsen har minskat drastiskt på Källö- och Källmursskolan efter installationen av övervakningskameror där 2002. När det gäller kamerorna på Vikingaskolan som installerades i våras, har det gått för kort tid för att vi ska kunna visa säkra resultat, säger Nyman.

Än så länge är det bara skolorna i Bomhus som har utrustats med övervakningskameror.

Glenn Hillman, närpolischef, svarar:

– Nej, men det handlar mycket om hur skolorna är placerade. När det gäller Bomhus har ungdomarna nu flyttat sin träffpunkt till Lillhagsskolan. Grejen med skolor är att de är stängda i tre månader under sommaren, de står obevakade och ungdomarna störs inte av vuxenvärlden. Men jag tycker att vi måste se helheten i det här. Vi måste ställa oss frågan om vi arbetar på ungdomars vis. Har vi till exempel samlingspunkter för ungdomar som inte har något att göra?

Glenn Hillman säger att han tycker att kameror nog kan vara bra, om de gör så att skadegörelsen minskar.

– Det är ju inte roligt att betala skatt för att laga skolor.

Mer läsning

Annons