Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsmäll för Korsnäs efter brand på fabriken

/
  • DYRA STÖRNINGAR. Korsnäs fabrik i Gävle drabbades av kostsamma stopp i produktionen förra året. Något som kostar företaget miljonbelopp.

I december stod produktionen vid Korsnäs fabrik helt stilla under 2,5 dygn. Orsaken var en brand i ett ställverk. Ett stopp som innebär en dyrbar miljonsmäll för företaget.

Annons

– Det är mycket pengar. Det var en allvarlig händelse som orsakades av ett överslag i en kabel, säger Christer Simrén, vd för Korsnäs.
Exakt hur mycket stoppet i produktionen kostar Korsnäs vill inte företaget gå ut med - men klart är att det lär handla om åtskilliga miljoner kronor.
Som jämförelse så uppgår Korsnäs rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2010 till 115-120 miljoner kronor - drygt 120 miljoner mindre än året före.
Men det är inte bara stoppet efter branden strax före jul som gör att det svider på företagets konto. I oktober genomfördes ett större stopp för underhåll och reparationer av maskinerna i fabriken. När produktionen skulle återupptas drabbades fabriken av störningar.
– Vi hade problem både med att starta upp och med körbarheten, berättar Christer Simrén, som vill tona ned konsekvenserna av de dyrbara stoppen.
Korsnäs ägare Kinnevik gick på tisdagen ut med information om att störningarna orsakar förluster. Christer Simrén vill dock inte kalla det en vinstvarning - vilket innebär att man flaggar för sämre resultat än beräknat.
– Vi går ut med det här för att marknaden förväntade sig ännu mer. Vi gör ett väldigt bra år. Jag är jättenöjd, säger han.
Korsnäs rörelseresultat för hela året är 925-930 miljoner kronor - nästan 80 miljoner mer än 2009.
– Störningarna i fabriken är sådant som händer vid en industri. Personalen jobbade dag och natt för att åtgärda bristerna, och de förtjänar en eloge.

Mer läsning

Annons