Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontals riskerar att dö i Somalia

/
  • Tänker på sin familj. Ahmed Ali Yasin väntar på utvisning till Italien dit han först kom efter att ha flytt från Somalia 2009: ”Jag sover inte på hela natten. Jag tänker på min familj som är kvar där”. Abdullahi Roble har bott i Gävle i sex år men har fortfarande anhöriga i Somalia: ”De bor i skogen bland djur. De väntar på regn men det kommer inte så djuren dör”.
  • Undernärda. Somaliska kvinnor i ett flyktingläger i Mogadishu bär sina undernärda barn tätt intill kroppen.
  • Flytt. Mannen och barnet har flytt från södra Somalia.
  • Islamister. Maskerade soldater i den islamistiska Al-Shabaab-organisationens armé paraderade utanför Mogadishu.
  • död. En pojke tittar på en barngrav i staden i Kenya. Hit, till världens största flyktingläger, kommer många svältande somalier.

En svältkatastrof där miljon­tals riskerar att dö. Den värsta torkan på 60 år. I dag bevittnar Bosteya Muhamud Ali situationen i Somalia från ankomstboendet på Migrations­verket i Gävle.

Annons

– Jag har alltid ont i huvudet och jag vet inte hur jag ska komma i kontakt med min familj, säger hon.

En stor del av hennes familj är kvar i Somalia och hon vet varken var sin make eller mamma befinner sig. Tillsammans med sina tre barn flydde hon med hjälp av barnens farbror från Mogadishu och kom till Sverige och Gävle för bara några dagar sedan.

– Jag kan inte sova och mår inte så bra. Jag tänker på min familj i Somalia hela tiden.

”Jag var alltid rädd”

Ahmed Ali Yasin befinner sig också på ankomstboendet. Han flydde från Somalia 2009.

– Jag var alltid rädd och tänkte att jag skulle dö varje minut, säger han.

Kriget och hungersnöden har drivit hundratusentals flyktingar till flyktinglägret i Dabaad i Kenya. Nu råder dessutom den värsta torkan på 60 år på Afrikas horn.

Hjälpsändningar hindras

– Flyktingströmmarna har ökat våldsamt nu i och med torkan. Det mest påtagliga som vi märker är att desperationen ökar hos de som är här, oron för sin familj och släktingar som är kvar i Somalia. Det som kommer ovanpå alltihop är att skördarna slagit fel och att vi nu ser en svältkatastrof. Al-Shabaab håller stora delar av Somalia och hindrar hjälpsändningar, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Den militanta islamistiska organisationen Al-Shabaab är i väpnad konflikt med den tillfälliga somaliska regeringen. Den somaliska statens kollaps gör att Sverige inte godkänner identitetshandlingar från Somalia. Därmed är anhöriginvandringen från Somalia i princip stoppad sedan ett och ett halvt år tillbaka eftersom de måste kunna styrka familjebanden.

– Det vi ser är splittrade familjer. Vi har ju påtalat den här problematiken för regeringen vid tre tillfällen. Sedan att det pågår politiska processer det är ju inte det svaret anhöriga vill ha utan man vill veta vad man ska göra istället.

Färre somalier söker asyl

Första halvåret 2010 sökte 3 461 somalier asyl i Gävleborgs län. Antalet för samma period i år är 1 599 personer. Än så länge syns inte katastrofen i antalet asylsökande i Sverige.

– Många tror ju att man åker direkt från konflikten. För de som kommer hit har det ofta gått lång tid sedan man lämnat landet. Typiskt sett samlar man ihop till en skranglig båtfärd över Adenviken till Jemen. De som är mitt i konflikten och de som är i läger kommer inte hit, det är människor utan pass och då kan man inte resa någonstans.

Hyser hopp

Bosteya Muhamud Ali och Ahmed Ali Yasin har fortfarande hopp om Somalia.

– Om vi bara får en regering så kommer allt bli bra.

Mer läsning

Annons