Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontillskott för rust av Gysingebroarna

/
  • Pengarna är just nu inte det största problemet med rusten av Gysingebroarna. En ägare krävs.

1 miljon kronor till upprustning av Gysingebroarna. Det löftet ger Riksantikvarieämbetet. Men pengarna betalas bara ut om det finns en ägare.
– Vi måste hitta en lösning före 1 juni, säger antikvarien Anders Holmstedt på länsstyrelsen.

Annons

Försöken att bevara de gamla järnvägsbroarna, varav två ligger i Gävle kommun, har hittills stött på patrull. Fortifikationsverket har sagt sig villigt att skjuta till en summa för att göra bron tillgänglig för allmänheten genom att täta brobanan och sätta upp räcken.

Men verket vill inte betala mer än en knapp miljon kronor, och en snabbutredning länsstyrelsen låtit en konsult genomföra placerar kostnaden kring 1,5–1,7 miljoner kronor.

Dessutom krävs att någon tar på sig förvaltningsansvaret.

I höstas såg det ut som om en lösning var på gång, Naturvårdsverket kunde tänka sig att gå in som ägare. När nu Riksantikvarieämbetet dessutom reserverat ytterligare 1 miljon till projektet skulle steg ett i bevarandeprojektet kunna vara i hamn.

Kruxet är att ämbetet inte godkänner Naturvårdsverket som ägare, eftersom det är en statlig myndighet.

Därför pågår jakten på en annan ägare.

– Vi måste hitta ett alternativ, säger Anders Holmstedt.

Om ingen privat intressent dyker upp skulle de berörda kommunerna kunna gå samman, resonerar han.

– Vi ska sätta oss ner i ett möte med Gävle, Sandviken och Heby kommuner inom kort, säger Anders Holmstedt.

Senast 1 juni måste länsstyrelsen redovisa tidplan och kostnadsberäkning till Riksantikvarieämbetet för att pengarna ska kunna fördelas under 2012. Det måste också vara klart att ytterligare 1 miljon kronor skjuts till från annat håll.

Anders Holmstedt är angelägen om att ta tillvara ämbetets löfte, eftersom det första årets bidrag kan följas av fler under kommande år.

Det är värdefullt, eftersom en broinspektion visat att ytterligare pengar krävs för att blästra och måla om bron. Summan 7 till 10 miljoner kronor nämns, men enligt Fortifikationsverkets konsult Kennet Lundström skulle det räcka med 1 miljon för att ta hand om de delar av broarna där behovet är som störst.

Mer läsning

Annons