Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartist får sitta kvar – trots att han flyttat

Miljöpartisten Per Almberg får sitta kvar i omvårdnadsnämnden och som nämndeman i Gävle tingsrätt, trots att han har flyttat till Hudiksvall.

Annons

Beslutet fattades med röstsiffrorna 35–29 av kommunfullmäktige på måndagen.

Miljöpartisten Per Almberg har under sommaren flyttat med sin familj från Gävle till Hudiksvall. Han har dock kvar både jobb och studier i Gävle och vistas i staden på daglig basis. Därför skickade han in en fråga om han kunde få ha kvar två av sina tre förtroendeuppdrag i kommunen. Uppdragen han ville behålla var som ledamot i omvårdnadsnämnden och som nämndeman vid Gävle tingsrätt. Sin roll som ledamot och andre vice ordförande i kommunfullmäktige såg han som förlorad eftersom kommunallagen bara tillåter att den som är skriven i kommunen är valbar till en direktvald förtroendepost.

Tvistade om lagtolkning

Ledamöter i omvårdnadsnämnden och nämndemän i Gävle tingsrätt väljs dock inte direkt, utan utses av politikerna i kommunfullmäktige. Enligt lagen kan fullmäktige tillåta att en politiker som flyttar får ha kvar en sådan post och under debatten i fullmäktige tvistade politikerna om hur lagen ska tolkas.

”Kan inte vara möjligt”

– Det är svårt att ta något annat ställningstagande än att det inte kan vara möjligt i det här fallet. Som lagen är skriven ska det vara under en begränsad tid och alltså inte vara stadigvarande flytt till en annan ort, sade Per Johansson (S).

Flera andra politiker tyckte dock att man skulle låta Miljöpartiet avgöra om det är lämpligt att Almberg sitter kvar.

– I första hand borde det vara det nominerande partiet som avgör om ledamoten får sitta kvar. Per Almberg kommer dessutom att arbeta här i Gävle så det blir inga extrakostnader för kommunen för eventuella resor, sade Micael Dahlberg (M).

Börjesson tog över uppdrag

Omröstningen slutade 35–29 efter att MP, M, C, FP, KD och två SD-ledamöter röstat för att Per Almberg skulle få ha kvar sina uppdrag. S, V och de andra två SD-ledamöterna blev alltså nedröstade.

Tidigare under kvällen utsågs Helene Börjesson (MP) till kommunfullmäktiges andre vice ordförande efter Per Almberg.

Mer läsning

Annons