Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre farligt avfall hamnar i soporna

Nu slänger Gävleborna mindre farligt avfall i hushållssoporna. Men dubbelt så mycket mer komposterbart avfall hamnar där, jämfört med förra året.

Annons

Gästrike Återvinnare har gått igenom 1 200 kilo sopor och analyserat dem. De tycker att resultaten är både bra och lite oroande.

Mindre än 1 procent av hushållssoporna är farligt avfall. Eftersom den totala summan förra året uppgick till över 250 ton är den marginella minskningen från 1 procent ändå glädjande, menar Jörgen Blomkvist, ordförande för Gästrike återvinnare.

Mer än 30 procent av hushållssoporna är förpackningar. Att de hamnar i soporna gör att folk betalar dubbelt, påpekar Jörgen Blomkvist. Gästrike återvinnare tar ut högre avgifter när de får mer förpackningar att hantera. Det som återvinns är förpackningsindustrins ansvar att ta hand om.

Letar mark för ny central

Dubbelt så mycket komposterbart avfall hittades bland det brännbara, jämfört med förra året.

– Det finns ingen förklaring till det här, det kan inte bara handla om mätproblem heller, säger Jörgen Blomkvist.

I övrigt ligger resultaten på ungefär samma nivåer som i resten av landet.

Återvinningscentralen i Älvkarleby ska flytta till Skutskär. Dessutom letar Gästrike återvinnare mark för en central i norra Gävle.

– Det skulle minska belastningen på den i Sörby Urfjäll och även genomfartstrafiken för att ta sig dit, säger Jörgen Blomkvist.

Mer läsning

Annons