Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministers råd i Gävle: "Gör er anställningsbara"

/
  • PÅ GÄVLEBESÖK. It- och regionminister Anna-Karin Hatt (C) besökte på måndagen Gävle för att diskutera möjligheterna att skapa tillväxt i regionen.

It- och regionminister Anna-Karin Hatt (C) besökte på måndagen Gävle för att diskutera möjligheterna att skapa tillväxt i regionen.

Arbetarbladet passade på att fråga henne om Norrsundet, arbetslöshet och om invånarna måste flytta för att få ett jobb.

Annons

Det har varit svårt att locka nya etableringar till Norrsundet. Hur ska en liten ort kunna locka företag?

– Det vi ser från orter där bruk eller regementen lagts ned är att det ofta är ett myller av nya etableringar som kommer efteråt, och inte en enda stor etablering. I det långa loppet är det ofta bättre. Men svaret på vad som bör göras sitter man på själva. Andra kan inte lösa situationen.

Finns det en framtid för små orter som, likt Norrsundet, har förlorat en stor del av sina arbetstillfällen? Eller ska invånarna ta pick och pack och flytta därifrån?

– Det finns absolut framtidsmöjligheter för små orter. Utmaningen är hur man kan erbjuda attraktiva boendemiljöer. Ett krav för det är att samhällsservice behålls. Som att man ska kunna tanka och handla på orten, men även att kommunen erbjuder bra skolor och möjligheter till arbetspendling.

Vilket råd ger du till dem i Norrsundet som fortfarande är arbetslösa?

– Att se till att man skaffar en kompetens så att man blir anställningsbar. För det finns behov av arbetskraft, och det behovet kommer att växa.

Stora Enso i Norrsundet och Ericsson i Gävle finns inte kvar och lämnade många arbetslösa. Ska invånarna i regionen vara beredda på nya smällar?

– Alla orter som är dominerad av en stor arbetsgivare måste fundera över vad som kan göras för att diversifiera (bredda, reds.anm) arbetsmarknaden. Sen spelar det ingen om det är ett bruk eller en kommun som är arbetsgivaren.

Arbetslösheten minskar, men är fortfarande hög i Gävleborgs län och Norduppland. Vad ska invånarna här jobba med i framtiden?

– Var jag än kommer i landet så säger alla samma sak. Kortsiktigt är många arbetslösa, men inte så långt fram i tiden kommer vi att behöva varenda hand som finns.

Mer läsning

Annons