Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus för många nämnder

Gävle kommuns överskott stannade på 258 miljoner kronor. Men mark- och tomtförsäljningar stod för nästan hela kakan och de kommunala nämnderna gjorde ett sammanlagt resultat som var sämre än budget.

Annons

Flera prognoser under 2011 har redan visat att många av nämnderna i Gävle kommun har röda siffror på sista raden. Så blev det också när det ekonomiska bokslutet för hela året räknades samman.

Sämst blev resultatet för omvårdnadsnämnden på grund av höga kostnader för korttidsplatser, särskilda boenden och hemtjänst. Men även tekniska nämnden, vars kostnader för snöröjning sköt i höjden, och socialnämnden, som betalat ut mycket försörjningsstöd, drog över sina budgetar rejält.

– För många av nämnderna är underskotten en liten andel av de totala budgetarna. Men det är ändå mycket pengar, så man måste se till att ha marginal, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Hon är även oroad över att regeringen har sänkt statsbidraget till gymnasieskolan. Den nya gymnasie- reformen är underfinansierad enligt kommunernas intresseorganisation Sveriges Kommuner och Landsting.

De kommunala bolagen är ännu inte medräknade i kommunens ekonomiska resultat.

Mer läsning

Annons