Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruksvården tvingas ta in extrapersonal

Gävles öppna missbruksvård har tvingats ta in extra personal och starta fler behandlingsgrupper. Dessutom har socialtjänsten de senaste veckorna fått göra ovanligt många utredningar om tvångsvård.

Annons

– Jämför man med ett år sedan så mår de vi kommer i kontakt med mycket sämre, säger Wolther Planck, tillförordnad socialchef i Gävle.

Bara i förra veckan fick socialtjänsten i Gävle åtta anmälningar från polis och sjukvård om personer som de anser behöver tvångsvård för sitt alkohol- eller drogmissbruk.

– Det är vi inte riktigt vana vid, säger Wolther Planck, tillförordnad socialchef.

Tio har tvångsplacerats

Det behöver inte bli tvångsplaceringar av alla, då krävs att man är i riktigt dåligt skick och är en stor fara för sig själv och/eller andra. Hittills i år har tio Gävlebor tvingats till vård på behandlingshem enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Det ligger i nivå med de två senaste åren. Men just nu är trycket större än vanligt båda vad gäller LVM-utredningar, frivilliga placeringar på behandlingshem och kommunens egna behandling på Hemstagården.

– Vi vet inte om det är en tillfällig puckel eller en bestående ökning, säger Wolther Planck.

Gävlebor som vill ha hjälp med sina alkohol- eller drogvanor kan vända sig till Gävle beroendemottagning vid Södertull. Där finns normalt fyra sjuksköterskor, en socialsekreterare och en alkohol- och drogterapeut. Terapeuten har enskilda samtal och kör en två veckors introduktionsbehandling.

– Hon har haft det jättejobbigt där uppe, så vi har fått anställa en till på halvtid där för att alla ska kunna få sin introduktion, säger Annelie Mehtälä, gruppchef för kommunens öppenvårdsbehandling och motivationsboendet på Hemstagården.

Gruppbehandling

Till behandlingen på Hemsta kommer många för att få gruppbehandling när de är klara på mottagningen. Där har fem terepeuter normalt två behandlingsgrupper och en anhöriggrupp i gång samtidigt. Men nu har de fått utöka med en grupp av varje slag.

– Personalen sliter hårt. Jag vet inte om det kommer att fungera i längden, om trycket består, säger Annelie Mehtälä.

Hela hösten har dessutom de 21 boendeplatserna på Hemstagården varit fullbelagda, och just nu står 13 personer i kö. Hittills i år har 77 personer någon period bott på Hemsta.

Mer läsning

Annons