Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandelsdömd pappa slog igen

Trots att pappan dömdes för grov fridskränkning och misshandel mot sina barn fortsatte flera av barnen att bo hos honom i en lägenhet i Gävle. Nu är han misstänkt för samma brott igen mot ett av barnen och har begärts häktad.

Annons

Förra året åtalades och dömdes pappan för flera uppseendeväckande övergrepp mot sina barn. Han tvingade dem bland annat att stå på händerna och att stå på knä utomhus med en stol lyft över huvudet. Dessutom har han slagit fyra av sina barn under ett par års tid.

Pappan erkände att han i några fall hade slagit barnen med en toffel i uppfostrande syfte. I övrigt nekade han till brotten.

Gävle tingsrätt övervägde att döma honom till fängelse, men ansåg ändå att det fanns förutsättningar för att döma honom till skyddstillsyn i kombination med 190 timmars samhällstjänst. Han ålades också att följa de insatser som socialtjänsten satte in.

Om man valt fängelse skulle straffet ha blivit åtta månaders, framgår det av domen. Mot två av barnen gällde domen grov fridskränkning, som förutsätter upprepade och systematiska kränkningar.

För några dagar sedan polisanmäldes pappan för samma brott igen mot ett av dessa två barn, en pojke strax under tonåren. I lördags ska pappan flera gånger ha slagit pojken. Han ska också ha tvångsklippt hans hår.

Pojken och åtminstone ytterligare något av hans syskon har efter förra årets dom fortsatt att bo hos pappan.

Enligt åklagaren Peter Helsing verkar händelsen i lördags vara första gången något har gått snett.

– Jag känner inte till några fler misstänkta brott, säger han.

Helsing har i första hand begärt pappan häktad misstänkt för grov fridskränkningen. Händelserna i lördags i kombination med det pappan dömts för tidigare kan vara grund för det, anser han. Alternativt vill han att pappan ska häktas misstänkt för misshandel och olaga tvång.

Annons