Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckades med att mäta nedläggningar

/

När barn- och ungdomsförvaltningen skulle utvärdera resultatet av förra vinterns skolnedläggningar saknas en berörd skola helt i resultatet.
Inte ett enda svar kom in från vare sig föräldrar eller elever på Nynäs Montessoriskola om hur elevomflyttningarna påverkat skolan.

Annons

Hur gick det för eleverna när Nya Nynässkolan, Söderskolan och Pingeltorpsskolan stängdes?

Den frågan ville skolområdescheferna ha svar på och skolkontoret fick i uppdrag att göra en enkät.

De skolor som tagit emot eleverna omfattades. Både elever och föräldrar skulle få chans att svara.

Men i redovisningen finns inte Nynäs Montessoriskola med, trots att den tagit emot 76 elever från Nya Nynässkolan och tillhör de skolor som berörts mest av skolnedläggningarna.

– Det var ingen som svarade, säger Bo Erik Simonsson på skolkontoret.

Enkäten var enbart formulerad på svenska, trots att många föräldrar har utländsk bakgrund. Svaren skulle fyllas i via webben.

– Vi har i god tid uppmanat rektorerna på skolan att ordna hjälp för föräldrarna att fylla i enkäterna, säger Bo Erik Simonsson.

Att översätta enkäten till fler språk skulle bli alldeles för dyrt, enligt Simonsson. Han räknar med en summa kring 70 000 kronor.

Enligt honom låg det på rektorns ansvar att se till att föräldrarna fick hjälp med att fylla i enkäten, Tomas Ekman, men rektor på Nynäs Montessoriskola, känner inte igen att han fått en sådan uppmaning.

Av analysen framgår det att även svaren från andra berörda skolor varit få. ”Den dåliga svarsfrekvensen från föräldrarna gör att enkätresultatet inte ger en korrekt bild av vad föräldragruppen som helhet egentligen tycker. Varför har inte fler föräldrar svarat?”

Mer läsning

Annons