Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt hälare ska ha sålt lyxbilar

I går omhäktades en 37-årig Gävlebo på nytt misstänkt grovt häleri och grovt bokföringsbrott.


Han misstänks ha sålt lyxbilar och lyxbåtar och andra dyra kapitalvaror för närmare 15 miljoner kronor, utan att redovisa affärerna.

Annons

37-åringen är tidigare dömd för häleri för att ha hanterat stöldgods, dels i Stockholm på 1990-talet och i Gävle för några år sedan.

Polisen har misstänkt att han har fortsatt att begå brott och har haft 37-åringen under uppsikt under lång tid. Polisbilar har regelbundet kört förbi och spanat utanför villan där han bor i ett attraktivt bostadsområde utanför Gävle.

I september greps en annan Gävlebo i en Porsche som 37-åringen uppgavs vara ägare till. När det visade sig att bilen i själva verket var stulen i Djursholm i somras slog polisen till mot 37-åringen. Han häktades 22 september misstänkt för grov stöld alternativt häleri.

Sedan har utredningen mot 37-åringen utvidgats. Bland annat genom husrannsakningar har polisen kommit fram till att han under hösten 2008 har hanterar en båt i halvmiljonklassen, en fyrhjulig MC, en digitalkamera och andra varor som alla var stulna.

Dessutom har polisen spårat 37-åringen som säljare av en rad lyxbilar via annonser på internet. Det handlar om affärer på närmare 15 miljoner kronor. Eftersom han inte har lämnat någon redovisning av affärerna till skattemyndigheterna misstänks han nu för grovt bokföringsbrott.

– Vi kan inte påstå att bilarna är stulna, det finns det ingen grund för, säger åklagaren Christer Sammens.

Själv nekar 37-åringen, enligt sin advokat Bengt-Olov Horn, helt till anklagelserna om grovt häleri. Förklaringen till bilaffärerna vill advokaten ännu inte gå in på, mer än att han har sålt dem för andras räkning.

– Men ingen hävdar att det handlar om stöldgods, det finns det inga misstankar om, säger han.

Utredningen mot 37-åringen fortsätter nu i minst två veckor till. Tingsrätten häktade honom på nytt i går.

Mer läsning

Annons