Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt yxrånare häktades

/
  • Den 34-årige man som misstänks för yxrånet mot SEB-banken 2005 häktades på månagen.

Efter flera år på flykt satt 34-åringen till slut där, i Gävle tingsrätt. På måndagen häktades han, på sannolika skäl misstänkt för det grova yxrånet mot SE-banken i oktober 2005.

Annons

När den 34-åriga mannen fördes in i rättssalen var han hårt fängslad med ett handfängsel som var fastkopplat i ett svart midjefängsel. Något som gjorde det omöjligt för mannen att röra sina händer. Mannens advokat, Hans Östberg, protesterade mot fängseln. 

– Ovärdigt, menade han.
Mannen är misstänkt för att vara en av gärningsmännen vid det grova yxrånet mot SE-banken på Nygatan i centrala Gävle för drygt fem år sedan, i oktober 2005.

Rånarna slog till just i den kritiska stund när bankens pengar är mest lättillgängliga. Precis när banken laddade sedelkassetterna före öppningen. Två män slog sig med yxa in i bankens lokaler, hotade personalen och fick på så sätt med sig 1,1 miljoner kronor i kontanter. De båda rånarna flydde i en stulen bil som de lämnade bakom ett förråd vid Max hamburgerrestaurang på Norr. Där satte de eld på bilen. Elden tog sig inte riktigt och polisen kunde säkra DNA-spår i en mössa som fanns i bilen, något som de anser kopplar 34-åringen till rånet.

Innan mannen hann gripas flydde han till Irland. En internationell efterlysning på 34-åringen utfärdades. Sommaren 2007 greps mannen i Irland, i en kustort där tillbringat tiden med att surfa. Ett par veckor senare släpptes mannen mot borgen. Inte förrän nu, fem och ett halvt år efter rånet har Irland gått med på att lämna ut 34-åringen till Sverige.

Häktningsförhandlingen skedde bakom stängda dörrar. Men innan dess hann 34-åringen och hans advokat bestrida häktningen. Mannen förnekade helt de brott han misstänks för. Enligt 34-åringens advokat är de DNA-spår polisen fann i flyktbilen ofullständiga, och inte tillräckligt som bevisning.

34-åringen är sedan tidigare känd av polisen för samma typ av brott. I juni 2005, knappt fem månader innan rånet mot SE-banken i Gävle, släpptes han efter ett fängelsestraff för stämpling till grovt rån. Innan den fängelsevistelsen hade han hunnit vara på fri fot under endast ett års tid. I november 2003 släpptes han efter ett treårigt fängelsestraff för bland annat försök till rån.

Nu kan äntligen misstankarna mot honom gällande yxrånet i Gävle prövas.

Mer läsning

Annons