Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna oense om kulturhuvudstadsåret

Moderaternas oppositionsråd har kvar förtroendet, trots att hon inte förankrade frågan om kulturhuvudstadsåret i sitt eget parti.
– Men hon skulle väl ha kunnat känna lite vibbar i luften, säger Björn Franksson, partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

Annons

Frågan om Gävle ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad diskuteras just nu livligt i moderaterna. Vid ett partimöte i måndags röstade kommunfullmäktigegruppen ett rungande nej. Siffrorna blev 13 mot 5. De tre ledamöter som tjänstgjorde när kommunstyrelsen fattade sitt beslut i tisdags röstade också nej.

Men partiets lokala företrädare, oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, är med i den minoritet som är positiv till satsningen. I förra veckan satt hon med på en gemensam presskonferens med den övriga kommunledningen och berättade om den breda enighet som finns bakom Gävles ansökan.

– Det var lite konstigt att hon gjorde det innan vi hade diskuterat frågan ordentligt i partiet, säger kommunstyrelseledamoten Birgittha Bjerkén som tycker att de sammanlagt 100 miljoner kronorna behövs i andra delar av kommunen.

Högt i tak

Björn Franksson tror att Inger Källgren Sawela inte hade uppfattat hur stämningarna var inom partiet, men han tillägger att kulturhuvudstadsåret inte är någon ”kabinettsfråga”.

– Vi har ingen partipiska utan man får rösta som man vill, bara man anmäler avvikande mening, säger han.

Fullmäktigeledamoten Leif Meijer tycker, precis som Franksson, att Källgren Sawela är en bra företrädare för partiet.

– Det här visar bara att vi har högt i tak och kan ha olika uppfattning i sådana här frågor, säger han.

Besviken

Inger Källgren Sawela tycker själv att Gävles ansökan om att bli kulturhuvudstad är en väldigt liten del av den partipolitik hon står som representant för.

– Jag ser mig själv som ljusblå och inser att det finns ett spann inom partiet. Men det här handlar absolut inte om något förtroende för mig eller att jag ska få lämna mitt jobb. I den här frågan har vi bara olika syn på vad vi vill med Gävle kommun, säger hon och tillägger att hon inte var bortpetad av sitt eget parti när kommunstyrelsen skulle fatta sitt beslut.

– Mötet drog ut på tiden och jag var tvungen att åka.

Hon respekterar partikamraternas argument om att de sammanlagt 100 miljoner kronorna skulle kunna användas till annat, men är besviken på att de vill ge chansen att bli kulturhuvudstad till någon annan kommun än Gävle.

Het debatt väntas

Slutligt beslut om Gävles ansökan tas av kommunfullmäktige 20 oktober.

– Det blir nog en ordentlig debatt. Vi får se om Inger Källgren Sawela deltar då eller om hon väljer att sitta tyst, säger Birgittha Bjerkén.

Den frågan får hon svar på redan nu.

– Jag ska ha mitt inlägg i början och sedan kommer jag nog inte att kunna sitta still, säger Inger Källgren Sawela.

Birgittha Bjerkén

Björn Franksson

Mer läsning

Annons