Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momsregler drabbar barnen

/
  • Karen Forsgren (längst till vänster) jobbade tillsammans med dottern Maya Forsgren och mammorna Linda Öhrn och Katarina Hyson i caféet på Nynäs IP i går. Deras söner spelar i GGIK:s P17-lag och då ingår det att ställa upp och jobba ideellt, sälja lotter och restaurangchansen och dessutom dyra medlemsavgifter och dyr utrustning.
  • Karen Forsgren var en av de ideellt arbetande idrottsföräldrarna som servade besökarna på Nynäs IP med kaffe, bullar och korv i går.
  • Peter Nordqvist är ordförande i GGIK.
  • Michael Parment var på Nynäs IP i går för att titta när sonen Oliver spelade innebandy.
  • I går spelade Aston och Runstens P9:or match på Nynäs IP. På sidan av idrottsplanen fanns det fullt av föräldrar och idrottsledare som alla är fundersamma över hur EU:s momsregler, som man vill införa i Sverige, ska påverka barns möjligheter att idrotta.

De nya momsreglerna kommer att stänga ute många barn från idrottsrörelsen. Det tror oroliga föräldrar som Arbetarbladet pratat med.

– Det är redan jättetufft för många barnfamiljer att ha råd att låta barnen idrotta, hur ska det då bli om allt blir 25 procent dyrare, undrar Michael Parment som är pappa till Oliver som spelar innebandy i GGIK.

Annons

I går spelade P9 Gästrikeserien i innebandy på Nynäs och det vimlade av idrottsungdomar, stöttande föräldrar och engagerade idrottsledare. Bland ledarna är de nya momsreglerna, som EU vill införa i Sverige, ett bekymmersamt samtalsämne.

– Det känns inte alls positivt. Momsreglerna skulle så klart få konsekvenser och vi vill ju absolut kunna undvika att höja medlemsavgifterna, säger Gävle GIK:s ordförande Peter Nordqvist som var på plats på Nynäs IP för att titta på matchen mellan Runstens P9 och Albas P9.

Även bland de idrottsföräldrar som var på plats på Nynäs i går finns en oro för vilka konsekvenser de nya momsreglerna kan få.

– För det första kommer det att bli en grym administration om klubbarna ska momsbeskattas. Det är redan i dag svårt att hitta någon som vill sköta en förenings ekonomi ideellt, så hur ska det bli när man måste kunna moms och allt som hör till?, säger Michael Parment som är pappa till nioåriga Oliver som spelar innebandy.

Men den stora oron bland föräldrarna handlar om hur momsreglerna kommer att påverka medlemsavgifterna och därmed också vem som har råd att idrotta.

– Det är redan nu många barnfamiljer som kämpar med ekonomin för att barnen ska få hålla på med en idrott. Det skulle ju vara oerhört tråkigt om bara en viss klass i samhället kunde ägna sig åt idrott, konstaterar innebandymamman Eva Parment.

– Den svenska idrottsrörelsen är helt unik som ideell verksamhet, och det måste vi slå vakt om, annars kommer inte alla barn ha möjlighet att idrotta, konstaterar Michael Parment medan han håller ett öga på sonens match.

Karen Forsgren är en av de ideellt arbetande idrottsföräldrarna. I går såg hon till så att besökarna på Nynäs IP fick kaffe och bullar och korv.

– Det är redan ganska dyrt att låta barnen hålla på med en idrott. Man ska dessutom ställa upp ideellt och jobba och sälja lotter och restaurangchansen så jag tror att en 25-procentig ökning kan ställa till det ordentligt, särskilt för större familjer, säger Karen.

Mer läsning

Annons