Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkertal kring anmälningar inom vården

/

Lex Maria, allt fler fel i vården anmäls. Det är positivt att personalen anmäler, tycker chefläkaren. Men mörkertalet tros vara stort.

Annons

Antalet anmälningar i Gävleborg enligt lex Maria ökar stadigt.

Under 2008 inkom 38 anmälningar under hela året. Under 2009, till och med i fredags, har redan 30 anmälningar nått Socialstyrelsen. Anmälningarna handlar i flera fall om allvarliga händelser. Bland de senaste anmälningarna kan nämnas händelser som när operationstillbehör, bland annat en engångspincett, glömdes kvar i såret på en kvinna efter en höftledsoperation, eller då en tvååring fick fel ben gipsat eller när larmet till operationssköterskan inte fungerade under ett akut kejsarsnitt.

– Jag kan se det som positivt med ett ökat antal anmälningar. Det visar att personalen ser det som viktigt att medvetandegöra brister i vården, säger chefläkare Blanche Holmberg.

Lex Maria innebär att all sjukvårdspersonal har en skyldighet att rapportera eventuella fel och misstag inom vården. Sedan avgör varje chefläkare om en anmälan ska ske till Socialstyrelsen.

Varje år sker strax över 1,5 miljon vårdbesök i länet så dryga 30 anmälningar per år låter inte så mycket. Men, aktuella undersökningar visar att de egentliga händelserna är avsevärt högre än de händelser som anmäls enligt lex Maria. En mätning från SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att omkring 11,3 procent av de patienter som var inlagda på svenska sjukhus under maj månad hade drabbats av en vårdrelaterad infektion och enligt en granskning gjord av Socialstyrelsen får dryga åtta procent av patienterna någon form av skador i vården.

Siffrorna torde vittna om att antalet händelser som borde ha anmälts i länet är betydligt större.

Varje år dör enligt Socialstyrelsen 3 000 personer i vården på grund av felaktig behandling eller dålig hygien.

– Ingen vet hur stort mörkertalet är, säger chefläkare Blanche Holmberg.

Många av anmälningarna i Gävleborg gäller självmord, som alla sedan 2006 måste anmälas om den som begått självmordet varit i kontakt med sjukvården minst fyra veckor innan. Så antalet självmord under året har stor genomslag i antalet anmälningar.

– Att anmälningarna leder till förbättringar är det viktiga. Inte alls att jaga syndabockar. Att vi får en ordentlig återkoppling är minst lika viktigt, säger Blanche Holmberg.

Som exempel nämner hon den senaste anmälan hon skrev. Det handlade om en tvåårig pojke som fått fel ben gipsat.

– Nu har vi infört rutiner för att märka vilket ben som ska gipsas. Vi har mycket kvar att göra, ingen kan bli fullärd, säger Blanche Holmberg.

Mer läsning

Annons