Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskén planerar arbete mot extremism

/

Gävle moské har idéer om att inleda ett arbete mot radikalisering. Och de vill gärna vara med om kommunstyrelsen ordnar en föreläsning om religiös extremism, säger talespersonen Rague Yussuf.

Annons

I en serie artiklar under förra veckan har Gefle Dagblad granskat Gävle Moské och imamen Abo Raad, och kopplingarna till religiös extremism. Det har bland annat lett fram till att alliansen har föreslagit att Säpo ska hålla en föreläsning om religiös extremism för kommunstyrelsen.

Rague Yussuf, talesperson och styrelseledamot i Gävle moské, är positiv till alliansens initiativ, men vill att moskén ska få vara med på föreläsningen.

– Det är ett förslag som vi välkomnar, både styrelsen och imamen välkomnar det så länge vi också är med, säger han.

Rague Yussuf vill inte svara på några frågor kring det religiösa innehållet på moskén, utan menar att det är imamens ansvar. Styrelsen ansvarar för det organisatoriska och den utåtriktade verksamheten, bland annat kontakter med myndigheter.

Som ett led i det arbete mot fundamentalism som moskén ska inleda, planeras en konferens med titeln "Den balanserade vägen inom islam", berättar Rague Yussuf.

Hittills har moskén inte haft något konkret arbete mot religiös extremism.

– Nej, i dag finns inget sådant arbete i Gävle moské, men efterfrågan har dykt upp så det är på gång, säger Rague Yussuf.

Samarbetet med Svenska kyrkan ska också fortsätta. Anledningen till att det har avstannat är enligt Rague Yussuf att moskén bytte styrelse i somras, och den nya styrelsen har inte hunnit ta tag i det än.

Rague Yussuf menar att alla är välkomna oavsett om de är shia- eller sunnimuslimer, och att moskén ser sig själv dels som en representant för sina drygt 900 medlemmar, men även för Gävles muslimer i allmänhet.

– Detta eftersom andra vänder sig hit om de har frågor om muslimer och islam generellt.

Om man kom till moskén som muslim och hade kritik mot det imamen sa, kan man vända sig någonstans då?

– Det är ingen homogen grupp här i moskén. På fredagarna kommer det över 1 000 personer. Alla de här personerna kan inte ha samma åsikter, så har man frågor eller kritik mot imamens predikan och tycker att imamen har teologiskt fel, då vänder man sig till imamen och säger 'du har fel på det här sättet', och då ska man givetvis komma med bevis.

Men om man tycker att det är obekvämt att gå direkt till imamen, finns det någon annan man kan vända sig till?

– Vågar man av någon anledning inte gå direkt till imamen och prata och säga att 'du har fel på det här sättet', då vänder man sig till moskéns styrelse.

Rague Yussuf säger att moskén är mer än bara ett bönehus.

– Visst är det ett böneställe, men det är bara en liten, liten bit av helheten. Det pågår folkbildning här dagligen och vi har medborgarservice där vi hjälper flyktingar som vill komma i kontakt med olika myndigheter.

Läs också

Vill att Säpo föreläser på möte i kommunstyrelsen

Ali Al-Ganas anställning har avslutats

Representanter för moskén ville visa sitt stöd för GD

Samarbetssamtal mellan kyrkan och moskén har avstannat

Gävle moské utsatt för hot - polisen bevakade fredagsbönen

Gävle moské fördömer bombhotet mot Gefle Dagblad

Imamen på Gävle moské: Min roll var att svara på frågor

Mer läsning

Annons