Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesplatsen där många hittar hem

/
  • MAMMAS HEMLANDSTONER. Lars Englund läser Norra Västerbotten för att hålla koll på sin mammas hembygd.
  • MÅNGA TIDNINGAR. Det finns över 50 dagstidningar från hela landet på stadsbiblioteket. Det finns också utländska tidningar i pappersform, plus hela 600 i en databas.

Att läsa en tidning är att läsa en tidning. Men det är också ett sätt att mötas och föra diskussioner. På stadsbiblioteket i Gävle vistas många varje dag på den välsorterade tidningsavdelningen.

Annons

På stadsbiblioteket finns omkring 50–60 svenska dagstidningar, cirka 450 tidskrifter samt en databas som tillhandahåller en sisådär 600 utländska tidningar. Här finns alla tänkbara skäl för att slå sig ner en stund.

Några tar med sin arbetslunch hit. Någon annan har kommit på långväga besök och vill läsa sin lokaltidning från hemorten. Sen finns såna som Lars Englund, uppvuxen och bosatt i Gävle, men som sitter och läser Norra Västerbotten. Han har just upptäckt ett namn bland dödsannonserna som han känner igen. Det är så här han håller koll på vad som händer i släktens hembygd.

– Ja, mamma kommer från Arjeplog, förklarar han.

Lars Englund är långt ifrån ensam om att läsa tidningar från andra regioner. Det berättar Conny Persson som är chef på stadsbiblioteket. Hit kommer varje dag tidningsläsare med rötter i andra delar av landet. Bland annat är han själv en flitig läsare av Kristinehamns-Posten.

– Det är många som vill följa vad som händer i släktingarnas hembygder. Om det är flera som kommer från samma ställe uppstår ofta diskussioner.

Han pekar på tre personer som sitter runt ett bord och samtalar över en tidning. Det är ett typexempel på en lite bortglömd dynamik som äger rum på biblioteket varje dag. Förutom personer från andra delar av Sverige kommer också personer från andra delar av världen, för att läsa om sina länder i tidningar de är vana vid. Och då upprepar sig umgängesmönstret.

– Det kommer många från Iran, Irak, Somalia, Turkiet, Thailand och så vidare. De läser och börjar diskutera. Ibland översätter de innehållet åt varandra och nya diskussioner uppstår.

Conny Persson ser umgängesmönstren som ett viktigt demokratiskt inslag i samhället. Han ställer det i perspektiv till att många i dag sitter för sig själva och läser nyheter på nätet.

– Människor behöver mötesplatser. Det här är som ett intellektuellt torg. Hela eftermiddagarna är det fullt vid varje bord. Papperstidningarna behövs. De ger vitalitet.

Mer läsning

Annons