Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motiv från stora på kläder för små

/
  • Mikael Delin har öppnat en butik med babykläder på Norra Kungsgatan. Allt är prytt med motiv från kända konstnärer och illustratörer, Lasse Åberg, Rolf Lidberg, Inger och Lasse Sandberg.
  • Kända illustrationer som bär Lasse Åbergs signatur.

Mikael Delin vänder sig mot sin bror.
– Göran har vi bestämt något namn på butiken?
– Ja, vi kan väl kalla den för Liberix.

Annons

Det gick undan när bröderna bestämde sig för att öppna en butik med ­nischade babykläder. Frisersalongen i Gevaliapalatset stod tom. De slog till och byggde upp butiken på fyra dagar. Nu har nog också den röda mattan rullats ut för att stoppa grus och skräp att komma in från trottoaren.

Mikael Delin är uppväxt i Gävle, men stockholmare sedan länge. Han har sålt barnkläder i 18 år, mest som grossist genom sitt företag Liberix (liberi är latin för barn).

Nu har han öppnat sin första fysiska butik. Tre viktiga punkter karaktäriserar affärsidén: starkt varumärke, hög kvalitet och bra prisbild utan mellanhänder.

Babykläder i storlekar upp till 80. Nattlinnen och pyjamas upp till 116. Allt prytt med motiv från kända konstnärer. För sex år sedan besökte han Lasse Åberg i Bålsta och har nu licens på Hoforssonens kända figurer och några av hans underfundiga textstrofer.

En annan kollektion bygger på de troll som bär Sundsvallskonstnären Rolf Lidbergs signatur och Mikael Delins senaste bebis är kläder med Laban och Labolina, två älskade spöken som skapades av Inger och Lasse Sandberg.

– Jag har direktkontakt med upphovsägarna. Lasse Åberg träffar jag fem-sex gånger per år. De andra bygger på samarbeten med konstnärernas barn eller barnbarn. Jag har även gjort förfrågan hos Jan Lööf, men där är inget ännu bestämt. Avtalen är utformade så att de får ersättning i förhållande till min försäljning.

Mikael Delin skissar utformningen av babykläderna som designern Åsa Kax sätter på pränt. Genom en tysk samarbetspartner tillverkas alla kläder i Egypten där produktionen är miljöcertifierad och råvaran är ekologiskt odlad.

Liberix är bolagsnamnet och det kommer det nog att stå på butiksskylten när den väl kommer upp så småningom. Som så många andra butiksägare ser Mikael Delin nätet som ett hot – men också en möjlighet. Det går givetvis att handla hans babykläder via hemsidan.

– Jag ser en otrolig potential, just för att vi är så nischade. Längre fram kan jag tänka mig att fylla butikens källare med lite större grejer som inredning och barnvagnar.

Mer läsning

Annons