Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp-avhopp kan leda till maktskifte

Miljöpartisten László Gönczis avhopp kan leda till maktskifte i landstinget Gävleborg.
Landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, bjuder nu in samtliga partier till samtal för att se om det går att få en majoritet över blockgränserna.
– Det vore bästa lösningen, säger hon.

Annons

Som Arbetarbladet i går kunde berätta har politikern László Gönczi beslutat sig för att lämna miljöpartiet men sitta kvar i landstingsfullmäktige som så kallad politisk vilde.

Det innebär att den lilla bräckliga övervikt som s, v och mp haft i landstinget försvinner. Nu är det helt jämnt mellan blocken med 37 röster mot 37. Den avgörande rösten har Gönczi.

– Det var tillräckligt besvärligt redan tidigare och nu finns det inte längre någon majoritet över huvud taget, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

Centerpartiets Björn Brink går ännu längre och menar att landstinget inte går att styra som läget är nu.

– Man kan inte ha en situation där stora beslut avgörs efter en person som kan rösta hur som helst. Så kan man inte styra ett landsting som omsätter närmare 7 miljarder kronor och ansvarar för länets sjukvård.

Ann-Margret Knapp har nu beslutat sig för att bjuda in samtliga partier i landstinget för att se om man kan hitta en blocköverskridande lösning.

Hon har redan tidigare gjort en invit med anledning av det svåra ekonomiska läget i landstinget och det sparpaket på 150 miljoner kronor som ska tas fram. Men nu är läget än mer akut.

– Jag vill veta om det finns intresse från något eller några av de andra partierna att vara med och ta ansvar i den uppkomna situationen.

M, c, kd, och fp säger att de är beredda till samtal. Men åtminstone moderaterna tror att det blir svårt att få till ett samarbete.

– När det kommer till politiken tror jag att vi ligger för långt ifrån varandra, säger Patrik Stenvard, m.

Redan om en månad ska nästa års budget klubbas och beslut tas om det blir skattehöjning eller inte.

I och med Gönczis avhopp är situationen nu densamma som för tre år sedan då man senast ville höja skatten. Då var det två vänsterpartister som hade hoppat av partilinjen och blivit politiska vildar. Det ledde till att det var den borgerliga oppositionens budget och skatteförslag som vann. Ett svidande nederlag för s, v och mp.

Nu kan historien komma att upprepa sig. Men det är inte säkert. László Gönczi är nämligen inte emot en skattehöjning, tvärtom skulle han gärna vilja höja mer än de 20 öre som föreslagits.

Men han vill också ha igenom bland annat satsningar på kollektivtrafik och miljöarbete.

Mer läsning

Annons