Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp-politiker kan bli av med uppdragen

Gävlepolitikern Per Almberg (MP) flyttar till Hudiksvall, men vill ändå ha kvar några av sina politiska uppdrag i Gävle kommun. Men kommunstyrelsen ser ut att avslå hans begäran.

Annons

Enligt kommunallagen måste en person vara folkbokförd i den kommun han eller hon verkar som politiker. Den politiker som flyttar ska omedelbart avgå.

Per Almberg tjänstgör som andre vice ordförande i kommunfullmäktige, ledamot i omvårdnadsnämnden och nämndeman i Gävle tingsrätt. Han har nu ansökt om dispens för att få ha kvar de två sistnämnda uppdragen.

"Kopplingen till Gävle kommun finns kvar eftersom jag även fortsättningsvis behåller mitt arbete i Gävle trots min flytt från orten. Jag anser därför att jag har goda förutsättningar att på nära håll kunna följa utvecklingen i kommunen och fullfölja de uppdrag jag har", skriver Almberg i sitt brev till kommunen.

Politikerna i kommunstyrelsen ska nu ta ställning till om Almberg kan ha kvar sina uppdrag. De föreslås dock avslå hans begäran eftersom en dispens enligt kommunallagen endast kan göras för politiker som under en begränsad tid, exempelvis för studier, är folkbokförda i en annan kommun.

Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.

Mer läsning

Annons