Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muddring kan bli 30 miljoner dyrare

Muddringen av inseglingsrännan till hamnen kan bli 30 miljoner kronor dyrare än förväntat för Gävle kommun.
Kommunen kan nämligen bli tvungen att betala räntan på de pengar man lånar ut till staten för projektet.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om det så kallade medfinansieringsavtal som kommunen tecknade i oktober 2009 tillsammans med Sjöfartsverket.

Man bestämde att det omfattande muddringsarbetet av inseglingsrännan till Gävle hamn ska bekostas med 86 miljoner kronor ur kommunens kassa och 173 miljoner ur statens.

Men för att projektet skulle kunna komma i gång redan 2011 avtalade man att Gävle kommun lånar ut de 173 miljonerna till staten och får tillbaka dem efter 2017.

Ränta var en förutsättning

En förutsättning för att kommunen skulle gå med på avtalet var att man skulle få tillbaka pengarna med ränta. Sedan avtalet tecknades har staten organiserat om sina myndigheter och Sjöfartsverket har gått in i den nya jättemyndigheten Trafikverket.

I de kontakter kommunen sedan dess har haft med Trafikverket har myndigheten sagt att avtalet inte gäller och hänvisat till sitt regelverk om att man inte får ingå avtal som innebär att man ska betala ränta.

Oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) tog upp frågan under en träff med finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman i förra veckan och fick då svaret att ett tecknat avtal alltid gäller.

– Jag undrade om man kan lita på staten. Det är djupt olyckligt om vi måste betala räntan på 25–30 miljoner, för kommunens investeringsbudget är redan ansträngd, säger Inger Källgren Sawela.

Ber om klargörande

Därför har hon och kommunalråd Carina Blank (S) nu undertecknat ett gemensamt brev till regeringen där Gävle kommun ber om ett klargörande vad som egentligen gäller.

– Det är bara att hålla tummarna att det här avtalet gäller. Annars måste vi ta ärendet till kommunfullmäktige för nytt beslut, säger Inger Källgren Sawela.

Satsningen på hamnen är dock så viktig för kommunen att man inte ska låta tvistefrågan försena starten för muddringsarbetet, som är planerad till hösten.

– Vi är beredda att fullfölja, för vi behöver det här för Gävles utveckling, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons