Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munter stämning i Boulognerskogen

/
  • GÅVA. Gävle kommun fick ta emot en bronsstaty föreställande den svenske konstnären Olof Krans. och överlämnades av Mr T Hartman, borgmästare i Galva, här tillsammans med sin fru Judith.
  • VÄLJ DIN FAVORIT. På nationaldagen visades också alla bockarna som ska stå placerade runt om i Gävle. Bockarna är formgivna av Gunnar Cyrén, sedan har olika konstnärer fått måla bockarna. Varje bock sponsras av ett företag och vilket det är ser man på hur bocken är målad.
  • KALLT MEN ROLIGT. För de barn som ville erbjöds målning vid staffli. Gusten Holmgren, snart sju år, från Strömsbo, målade en bil. Syster Lydia och kusinen Svea-Maria tittade på. ”Vi har åkt Snoddaståget, det var roligast i dag, men väldigt kallt”, berättar Lydia.

Stämningen var munter och uppsluppen som i en film från 40-talet när Gävleborna samlades i Boulognerskogen för att fira nationaldagen. Glasskön var lång men alla njöt i solskenet, vare sig de var där för att se flaggan hissas traditionsenligt, titta på exotiskt tai-chi uppträdande eller rösta på den snyggaste bocken.

Annons

Människor kom och gick under hela dagen för nationaldagsfirandet som hade ett långt och innehållsrikt program, från elva på förmiddagen fram till konserten vid sextiden på kvällen. Niklas Folkegård var konferencier och Joakim Lundberg evenemangsansvarig.

– Det är tredje eller fjärde gången vi firar nationaldagen här i Boulognerskogen och nu känns det faktiskt som vi har hittat rätt form för firandet, säger Joakim. Det är flera tusen personer som kommit och gått under dagen och det är så härligt med alla människor som strömmar omkring här.

En avvikande del av programmet var när en bronsstaty föreställande den svenske konstnären Olof Krans lämnades över av borgmästaren i Galva, USA. Olof föddes i Tärnsjö men for till USA i mitten av 1800-talet där han levde resten av sitt liv. Bronsbysten är tillverkad av den amerikanske skulptören Jordan Murray

Nationaldagsfirandet bjöd också på ponnyridning, ansiktsmålning och hästskjuts. Snoddaståget från Bollnäs körde långtur ner till centrum och kulturpris och stipendier delades ut.

Annons