Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museianställd beställde privata varor för 75 000

/
  • lät arbetsgivaren betala kameran. En museianställd, som hade hand om säkerheten, har beställt dyr kamerautrustning för privat bruk och skickat räkningarna till arbetsgivaren.

En tjänsteman på Länsmuseet beställde dyrbar kamerautrustning för privat bruk. Men fakturorna på 75 000 kronor hamnade hos arbetsgivaren. Mannen är nu avstängd från jobbet och polisanmäld.

Annons

Det var vid en genomgång av fakturor som misstankarna mot mannen väcktes.

– Ett inköp handlade om ett exceptionellt högt belopp och vi blev väldigt fundersamma. Dessutom passade utrustningen inte in i den här personens arbetsområde. Det är ungefär som om jag skulle köpa en bil och skicka fakturan hit, säger länsmuseichefen Peder Mellander.

En närmare granskning visade att det totalt rörde sig om varor för 75 000 kronor.

– Personen i fråga hade inhandlat saker vi inte beställt. De finns heller inte på museet utan hemma hos den anställde, säger Mellander.

I tisdags stängdes mannen av från sin tjänst. En polisanmälan är också gjord.

– Så vitt jag kan förstå handlar det här om trolöshet mot huvudman, säger Peder Mellander.

Det som gör gärningen extra allvarlig är att han haft ansvar för säkerheten.

– Efter att vi upptäckte detta har vi varit tvungna att agera snabbt. Han har haft tillgång till väldigt mycket och vi har fått ändra allt från nycklar till larmtider och larmsystem. Men det har fungerat jättebra. Jag vill ge en eloge till personalen, säger museichefen.

En genomgång kommer nu också att göras av tidigare fakturor som rör mannens arbetsområde.

– Det har varit en väldigt omtumlande vecka. Alla känner det som att ett förtroende svikits. Men nu är det bara att handla utifrån förutsättningarna, säger Peder Mellander.

Det är ännu oklart hur den anställdes arbetsuppgifter kommer att skötas i framtiden.

– Vi har kompetens inom den övriga personalen och på sikt kommer vi kanske att köpa tjänsterna externt, säger Peder Mellander.

Mer läsning

Annons