Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikbiblioteket tappar besökare

/
  • FÄRRE BESÖK. Även om antalet besökare minskar tycker enhetschefen Marika Andersson att ett musikbibliotek behövs i framtiden. ”Vi ser ju vilken funktion vi fyller för människor”, säger hon.

Musikbiblioteket i Gävle har tappat en tredjedel av sina besökare på 10 år.


– Vi funderar varje dag över utvecklingen. Det är omvärlden som ändrar sig, men frågan är om den kommer att ändra sig igen, säger Marika Andersson, enhetschef för musikbiblioteket.

Annons

Förra året hade musikbiblioteket drygt 48 000 besökare. Hittills i år är besökarna nästan 4 000 färre än vid samma tid 2007. Även antalet lån minskar. Att allt fler laddar ned musik från internet är naturligtvis en förklaring.

– Vi märker att färre ungdomar kommer hit. Besökarna har blivit äldre och vi får fler frågor om noter, fler komplicerade frågor, säger Marika Andersson enhetschef för musikbiblioteket.

Men det är också logiskt att färre besöker biblioteket sedan blev möjligt att låna om via datorn. 2004 började musikbiblioteket med e-lån, ett lagligt sätt att ladda ner musik (se faktaruta), något som har ökat stort under ett antal år, men som nu ser ut att minska.

– Jag pendlar mellan att tänka att det kanske är ute med musikbibliotek till att det är väldigt bra att det finns ett musikbibliotek att gå till, säger Marika Andersson.

Hon berättar att människor som mist en anhörig ofta kommer för att leta musik till begravningen.

– Det kan bli känslosamma ögonblick när de sörjande lyssnar på musik som den avlidne gillade. De sitter här med hörlurar i biblioteket och gråter. Om vi inte fanns, var skulle de gå då?

Ett sätt att få fler att upptäcka musikbiblioteket skulle vara att lämna konserthuset och flytta in på stadsbiblioteket.

– Den diskussionen har förts och kommer att fortsätta föras. Men där skulle vi bara rymmas om vi skrotar cd-samlingen eller när det byggs ett så stort bibliotek att vi får plats, säger Marika Andersson.

Enligt bibliotekschef Lisbeth Forslund finns i dagsläget inga sådana planer. I september 2005 fattades ett politiskt beslut att musikbiblioteket ska finnas kvar i konserthuset.

Marika Andersson, enhetschef

Mer läsning

Annons